Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - iul. 1 2013
Noutăţi în cercetare

Vaccinarea este benefică

   S-a spus, nu o dată, că ne este din ce în ce mai greu să apreciem beneficiile vaccinării în absenţa bolii şi a efectelor acesteia – morbiditate şi mortalitate ridicate. Mai mult, vaccinarea antigripală pare să fie cea mai vitregită, mai ales după pandemia H1N1 din 2009, în care tocmai absenţa mortalităţii în exces a stârnit scepticism. Iată însă că un studiu1 publicat miercuri (19 iunie) în revista PLOS ONE de un grup de cercetători de la CDC Atlanta vine să probeze beneficiile vaccinării antigripale. Utilizând datele înregistrate în ultimele şase sezoane, autorii au pus la punct o metodă de evaluare a impactului vaccinării gripale – exprimat ca număr de îmbolnăviri prevenite sau ca procent de infecţii prevenite din totalul care s-ar fi produs, în fiecare sezon. Astfel, în SUA ar fi fost prevenit, conform studiului citat, un total de 13 milioane de îmbolnăviri, în cele şase sezoane cercetate, numerele variind între 1,1 milioane (2006–2007) şi 5 milioane (postpandemic). Numărul estimat de spitalizări evitate a depăşit 110.000, cu peste 40.000 de internări evitate în sezonul „de vârf“ 2010–2011.
   Concluzia este clară: programele de vaccinare gripală produc beneficii substanţiale pentru sănătate. Particularizând la situaţia din SUA, grupul de la CDC consideră că există loc de îmbunătăţire, prin creşterea acoperirii vaccinale la copii şi adulţi şi prin creşterea eficienţei vaccinului la vârstnici.

Asocieri medicamentoase toxice frecvente

   Datele înscrise în prospectele medicamentelor nu sunt întotdeauna cunoscute de medicii prescriptori, dar şi atunci când sunt, ele nu sunt corelate clinic. Aceasta în contextul în care, mai ales la vârstnici, numărul de medicamente prescrise pentru bolile cronice este mare, iar el creşte atunci când survine o afecţiune acută intercurentă. Un studiu2 canadian publicat în Annals of Internal Medicine a cercetat interacţiunile dintre macrolide şi statine, la vârstnici. Cercetarea a plecat de la faptul cunoscut că eritromicina şi claritromicina inhibă citocromul P450 – izoenzima 3A4 (CYP3A4), enzimă hepatică implicată în metabolizarea statinelor; efectul inhibitor nu este însă unul de clasă, azitromicina neavând acest efect. La nivelul unei întregi provincii (Ontario), autorii studiului au căutat cazurile care, într-un interval foarte extins, de opt ani, au primit medicamente din cele două clase. Iată ce au găsit: dintre pacienţii cu vârsta peste 65 de ani aflaţi în tratament cronic cu statine, 72.591 au primit prescripţii pentru claritromicină, 3.267 pentru eritromicină şi 68.478 pentru azitromicină. Pacienţii din primele două grupe au avut un risc crescut de spitalizare pentru rabdomioliză, afectare renală acută sau mortalitate de orice cauză, risc asociat cu toxicitatea statinelor. Sfatul este unul foarte clar: asocierea statinelor cu claritromicina sau cu eritromicina trebuie evitată, dat fiind riscul real de toxicitate a medicaţiei hipolipemiante.

Un antituberculos-surpriză

   O cercetare3 care nu poate decât să ne dea speranţe a fost publicată lunea aceasta în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America de un grup multinaţional. Este vorba de identificarea unei noi molecule cu efect bactericid asupra tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis. Marea promisiune a substanţei ce a primit numele provizoriu de TCA1 vine de la activitatea acesteia nu doar asupra micobacteriilor în fază replicativă, ci şi asupra bacililor aflaţi în faza non-replicativă, tipic rezistenţi la medicaţia tuberculostatică. Cercetătorii au reuşit să obţină sterilizarea culturilor de M. tuberculosis în trei săptămâni de tratament combinat cu TCA1 şi izoniazidă (HIN) sau rifampicină. Mai mult, la tulpini rezistente la rifampicină, pentru care tratamentul clasic durează între 18 şi 24 de luni, s-a obţinut sterilizarea in vitro prin administrarea combinaţiei TCA1–HIN. Studiile de până acum – realizate nu doar pe culturi bacteriene, ci şi la şoareci, lasă loc pentru speranţe îndreptăţite de găsire a unui nou medicament antituberculos.

Markeri IRM pentru evenimente cardiovasculare

   Rezultatele studiului4 Dallas Heart, publicate marţi în Radiology, relevă faptul că ateroscleroza de la nivelul aortei abdominale ar putea fi un indicator precoce pentru evenimente cardiovasculare grave (infarct miocardic sau accident vascular cerebral ischemic). Evaluarea s-a făcut prin IRM abdominal, la un aparat de 1,5 T, şi a constat în determinarea grosimii medii a peretelui aortic şi a încărcării aortei abdominale cu plăci aterosclerotice. Riscul asocierii unui eveniment cardiovascular non-fatal grav a fost semnificativ statistic la pacienţii la care cei doi markeri imagistici au fost pozitivi. Autorii cred că aceşti markeri IRM s-ar putea adăuga celor deja existenţi pentru stratificarea riscului cardiovascular, ajutând la identificarea mai bună a pacienţilor cu risc de evenimente cardiovasculare grave.

Notă autor:

1. Kostova D, Reed C, Finelli L, Cheng PY, Gargiullo PM, Shay DK, Singleton JA, Meltzer MI, Lu PJ, Bresee JS. Influenza illness and hospitalizations averted by influenza vaccination in the United States, 2005–2011. PLoS One. 2013 Jun 10;8(6):e66312

2. Patel AM, Shariff S, Bailey DG, Juurlink DN, Gandhi S, Mamdani M, Gomes T, Fleet J, Hwang YJ, Garg AX. Statin toxicity from macrolide antibiotic coprescription. A population-based cohort study. Ann Intern Med. 2013 Jun 18

3. Wang F, Sambandan D, Halder R, Wang J, Batt SM, Weinrick B, Ahmad I, Yang P, Zhang Y, Kim J, Hassani M, Huszar S, Trefzer C, Ma Z, Kaneko T, Mdluli KE, Franzblau S, Chatterjee AK, Johnson K, Mikusova K, Besra GS, Fütterer K, Jacobs WR Jr, Schultz PG. Identification of a small molecule with activity against drug-resistant and persistent tuberculosis. Proc Natl Acad Sci USA. 2013 Jun 17

4. Maroules CD, Rosero E, Ayers C, Peshock RM, Khera A. Abdominal aortic atherosclerosis at MR imaging is associated with cardiovascular events: The Dallas Heart Study. Radiology. 2013 Jun 18

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe