Newsflash

„Inversarea“ companiilor americane

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 17 2014
„Inversarea“ companiilor americane
În numărul 30 al ziarului Viaţa medicală, publicam eseul Cine pleacă din Statele Unite?, în care prezentam motivele indivizilor şi companiilor care aleg să se mute în alte ţări, motive care sunt în principal financiare. Ultimii ani au adus schimbări de concepţie, de atitudine şi de politică în ceea ce priveşte businessul de succes şi avuţia. Chintesenţă a capitalismului, Statele Unite ale Americii au fost multă vreme locul unde se pot face averi în termen record, ţara în care numai cerul este limita („the sky is the limit“) pentru cei care sunt dotaţi să descopere căile de îmbogăţire bazate pe producţie şi profit. Aşa au apărut „regii“ petrolului, cărbunelui, bursei, imobiliarelor, ciorapilor de nylon, transporturilor etc. Celebrităţile din lumea artistică, a sporturilor şi a politicii au împărţit scena faimei cu cei foarte bogaţi, care au avut acces egal în media şi s-au bucurat de admiraţia marelui public. Dupont, Ford, Carnegie, Rockefeller, Hearst şi, mai nou Bill Gates, Steve Jobs, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg au fost – până nu demult –, sau sunt eroii lumii americane, preţuiţi, respectaţi, invidiaţi.
Diferit de tradiţia americană, vedem în zilele noastre cum businessul e atacat pe mai multe căi, dintre care două sunt cele mai vizibile: guvernul stabileşte taxe pe profit tot mai mari şi introduce reglementări din ce în ce mai limitative, iar o parte din politicieni şi o mare parte din media atacă personalităţile de succes din lumea economică, le acuză de lipsă de patriotism şi „criminalizează“ businessul, salariile mari şi îmbogăţirea. Nu este ceva nou pentru cei care au urmărit ideologia şi politicienii de stânga din alte ţări, dar este un fenomen fără precedent pentru America. Pentru noi, cei care am trăit în regimul comunist, asta ne aminteşte de propaganda care arunca anatema de duşman de clasă nu numai asupra celor care posedau mari averi şi proprietăţi, dar şi asupra celor care aveau o sfoară de pământ agricol, o mică vie, un atelier de reparat ceasuri, un cabinet medical sau un mic negoţ de mături şi ligheane. Profitul, motorul şi viaţa oricărei întreprinderi, a fost întotdeauna scopul celor care au luat în mâini destinele unei corporaţii. Cei care au găsit calea succesului s-au îmbogăţit şi au îmbogăţit şi pe alţii. Societatea a avut întotdeauna de câştigat de la acţiunile economice care au sporit capitalurile iniţiale, dar au şi dat slujbe, salarii şi beneficii unui mare număr de angajaţi. Succesul, profitul şi bogăţia au fost în trecutul apropiat admirate. Astăzi devin „vini“, iar cei care ajung la ele sunt hărţuiţi de presă, de organele judiciare şi de agenţiile fiscale ale statului.
Dacă s-a dovedit istoric că sistemul capitalist aduce bunăstare, nu sărăcie, şi că angajaţii marilor întreprinderi economice nu fac grevă, au apărut azi activiştii care sunt preocupaţi că businessul ne distruge mediul, că globalizarea ne sărăceşte şi că bogaţii se îmbogăţesc. Cu o filozofie de tip anarhist, ei au invadat Wall Street-ul, au ocupat multe oraşe mari, au şicanat mari întreprinderi, dar după marile lor demonstraţii nu au lăsat decât gunoi şi distrugere.
Numărul din 30 august–5 septembrie anul curent al revistei The Economist publică un articol în care arată că marilor corporaţii americane le vine din ce în ce mai greu să lupte cu dificultăţile legale ridicate în calea lor de Departamentul de Justiţie. Aproape lunar se publică articole care informează despre înţelegerea dintre guvern şi diverse firme şi despre compromisul pe care îl fac acestea din urmă prin plata a mari sume de bani, pentru a primi în schimb asigurarea că penalizarea pentru nereguli „descoperite“ de inspectorii federali va fi anulată. Unele vini sunt reale, alteori au un suport juridic firav, dar firmele au învăţat deja că de multe ori e mai scump să susţii un proces de lungă durată decât să cazi la o înţelegere. În luna august 2014, Bank of America a plătit guvernului american 17 miliarde de dolari, în timp ce Goldman Sachs a fost nevoită să iasă cu „numai“ 1,2 miliarde pentru a se stinge acţiunea împotriva lor. Firme financiare şi economice mari, ca Morgan Stanley, Citigroup, Credit Suisse, Toyota, Barclays, General Electric, Google şi altele au avut de trecut prin acelaşi tip de investigaţie, care invariabil dă câştig de cauză guvernului. Corporaţiile mari cheltuiesc mari sume de bani, în medie 40 de milioane de dolari pe an, şi pentru a preveni problemele juridice legate de multiplele reglementări care au împânzit mediul industrial şi de afaceri, făcând foarte dificil să navighezi prin „ceaţa legală“ şi crescând riscul capcanelor. Numai punerea sub acuzare a anumitor companii mai mici a generat acţiuni legale atât de scumpe, încât a cauzat falimentarea lor.
Mai mulţi observatori au acuzat actuala administraţie americană de ostilitate faţă de businessuri şi de faptul că a dat prea multă putere investigatorilor folosiţi de guvern, care par a fi motivaţi în primul rând de obţinerea unor sume cât mai mari de la agenţii economici, adevărate ţinte. Dar, pe lângă crearea unui conflict guvern-business, aceste acţiuni afectează legitimitatea morală a agenţiilor guvernamentale însărcinate cu şicanarea companiilor şi produc daune sistemului legal american. Taxele pe profit ale companiilor din Statele Unite, de 35%, sunt cele mai mari din lume. În cele mai multe ţări, ele sunt sub 20%. Toate acestea au făcut ca lumea americană să devină un mediu neprietenos businessului, şi multe companii s-au mutat în alte ţări. Dar mutarea nu este fără probleme, nici nu este ieftină.
Companiile au readus la viaţă un procedeu legal de încorporare mai vechi, numit inversarea. O mare companie americană cumpără o mică firmă din ţara unde şi-ar dori să fie taxată, apoi face o nouă încorporare, în ţara străină, declară sediul de bază în străinătate, mută o parte din birouri acolo, dar lasă întreprinderea productivă în SUA, după ce o declară o ramură a corporaţiei de la noua adresă. Peste 40 de corporaţii americane au folosit procedeul şi între ele sunt multe companii farmaceutice, financiare şi coloşi ca Medtronic, Mallinkrodt, Burger King etc. „Inversarea de încorporare“ se asociază cu o „inversare de taxe“ din care Statele Unite pierd, iar ţările noilor adrese câştigă. Cele mai multe corporaţii s-au „inversat“ în Irlanda, Anglia, Caraibe, Australia, Olanda şi insulele Cayman.
Politicienii democraţi şi preşedintele s-au exprimat drastic în legătură cu firmele „dezertoare“, pe care le-au acuzat de lipsă de patriotism. După câteva săptămâni de ameninţări, administraţia, care nu a putut demonstra că procedeul este ilegal, a introdus alte reglementări, prin care vrea să reducă beneficiul obţinut de companiile plecate. Probabil că nu va fi un mecanism eficace. Ar fi mult mai bine dacă administraţia ar face o reformă a întregului sistem fiscal, atât pentru indivizi, cât şi pentru companii, dacă ar reduce taxarea marilor producători economici şi i-ar face să nu aibă nevoie de inversări şi mutări. Mai mult, într-un climat mai favorabil, companii din alte ţări ar fi încurajate să se mute în Statele Unite, ceea ce ar putea fi un motor pentru mult aşteptata refacere economică. Reglementările excesive, restricţiile şi taxarea foarte ridicată menţin un regim de creştere economică foarte scăzut, fac ca ritmul de ieşire din criză să se târască şi ţin veniturile individuale la un nivel care nu a mai crescut de mult.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe