Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Între ghilimele

Conform unui studiu publicat în PNAS, femeile care foloseau contraceptive hormonale când au intrat într-o relaţie cu soţii lor au fost mai puţin satisfăcute de căsătorie după ce au încetat să ia anticoncepţionale, dacă soţul avea un chip mai puţin atrăgător. Aşadar, doamnelor, dacă lucrurile nu mai merg bine în căsnicie, e posibil să se fi terminat efectul magiei pilulelor. Pe ambalaj ar trebui scris avertismentul: „Acest produs poate dăuna grav sănătăţii relaţiei“. (M. D.)

 

New Mexico, cel mai ignorat stat american (ştiu, nici nu credeaţi că există un stat cu numele ăsta în SUA), se poate bucura că a ajuns în ştirile naţionale. Preşedintele New Mexico Medical Society a fost suspendat din practică după acuzaţii că ar fi băut la serviciu şi că ar fi făcut sex cu pacientele. Cu alte cuvinte, ginecologul Christopher Driskill era un băiat de petrecere. Aşa se explica alegerea lui în funcţia de preşedinte a societăţii medicale respective? (M. V. A.)

 

Îl mai ţineţi minte pe Ion Iliescu? (Fie vorba între noi, televiziunile l-au resuscitat/dezgropat pe fostul activist comunist care ne-a confiscat destinele după Revoluţie, mult mai prezent pe sticlă zilele astea decât în ultimii zece ani.) Faimos nu doar pentru intervenţii în justiţie şi saluturi minereşti, ci şi pentru zâmbetul său larg, afişat în aproape orice situaţie. Zâmbetul, aflăm dintr-un studiu publicat în Evolution and Human Behavior, nu este expresia fericirii, a emoţiei individului, ci a interacţiunii sociale.
Cu alte cuvinte, Ion Iliescu nu zâmbea de fericire pentru bunăstarea naţiunii, ci pentru linişt(ir)ea noastră. (A. M.)

 

Sunteţi singuri şi nu ştiţi de ce? Serotonina, bat-o vina! Cercetători din Beijing au publicat în Scientific Reports un studiu despre „gena singurătăţii“ – 5-HTA1, responsabilă de secreţia serotoninei. Cei cu o anumită mutaţie secretă mai puţin neurotransmiţător, ceea ce îi împiedică pe purtătorii ei să se simtă confortabil în relaţia de cuplu. (M. D.)

 

Nimic nu va mai fi la fel după acest studiu: bărbaţii sunt mai atenţi cu femeile şi le ajută mai mult atunci când acestea poartă tocuri decât atunci când poartă pantofi plaţi. Studiul este realizat – cum altfel? – de francezi, contrariaţi că lucrările anterioare au analizat numai comportamentul bărbaţilor în faţa alonjei feminine şi a hainelor care-o îmbracă. Cum să uiţi însă de tocuri? Concluzia vine ca o boare: bărbaţii asociază femeile pe tocuri cu o intenţie, o alu­zie sexuală, probabil influenţaţi de media. Aştep­tăm un studiu în care bărbaţii au de „ales“ între adoles­­cente şi bunicuţe. (M. G. M.)

 

Media a considerat că subiectele cele mai interesante prezentate la conferinţa Asociaţiei americane de sănătate publică, la New Orleans, sunt: gătitul acasă duce la o viaţă mai sănătoasă; copiii nu mănâncă legume la şcoală; creşterea taxei pe alcool va îmbunătăţi sănătatea populaţiei. Dincolo de evidenta obsesie pentru mâncare, pentru oricare dintre cele trei subiecte, jurnaliştii americani ar fi putut suna în redacţia „Viaţa medicală“, unde oricare dintre redactori i-ar fi putut confirma că mâncarea de acasă e mai sănătoasă sau celelalte două „măreţe descoperiri“. Desigur, redacţia „Viaţa medicală“ nu seamănă deloc cu New Orleans. La noi se ascultă rock dur, nu jazz pur. (M. V. A.)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.