Newsflash

Interesul mai presus de orice

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iul. 7 2016
Interesul mai presus de orice
     Sunt multe probleme în jurul nostru, la nivel sistemic (global, cum le place unora să spună), dar chiar și în noi sau mai ales în noi. A fost o perioadă când eram student și pot spune că nu înțelegeam multe lucruri, dar atunci când nu înțelegeam – întrebam. Nu mi se răspundea chiar la orice. Nu mi se răspundea întotdeauna conform așteptărilor; nu sunt deloc sigur că așteptările mele erau cele potrivite, aici intervine subiectivismul fiecăruia dintre noi. Uneori mă supăram, între colegi mai vorbeam și mai criticam (de multe ori probabil că greșeam). Învățam pe cât puteam și încercam să nu repetăm aceleași erori. Aveam ore în săli extrem de reci, caloriferele „pe vremea noastră“ erau un soi de mobilă. Nu îmi aduc aminte să se fi gândit cineva la noi în această privință, să se preocupe și să se necăjească pentru că viitorii colegi, studenții, învață în condiții dificile. E drept, toți trăiam în acele condiții dificile. Viitorii colegi de astăzi nu cred că au învățat vreodată la o lampă cu gaz, nici nu cred că ar dori să înțeleagă (pentru că de putut, se putea) ce înseamnă să înveți învelit complet, datorită frigului, scoțând de sub pătură o singură mână cu care să răsfoiești cartea sau cursul, alternând „mâinile sacrificate“. Și cred că nu ar dori nici să-și închipuie cum ar fi ca, de exemplu, în ultima noapte înainte de examen „să se ia curentul“ – casa, blocul, orașul, țara să intre în beznă, să nu existe nicio sursă luminoasă, dar să mai fie „n“ pagini de citit, neapărat. Și nici nu cred că le pasă!
     Problema păsării și nepăsării este foarte importantă și nu este înțeleasă la nivelul la care am avea nevoie – nu eu, nu familia mea, nu disciplina de microbiologie, nici facultatea sau universitatea noastră, ci o țară întreagă. Trăim într-o țară în care la nivel „global“, în cazul celor mai mulți, se remarcă apăsător nepăsarea față de problemele altora și păsarea doar pentru interesul personal. De ce? Ar fi mult prea multe de spus. Oare îi pasă cuiva dacă dezbatem această problemă esențială? Cuiva, poate că da.
     Istoriseam despre conferința privind orientarea profesională la care au participat numeroși colegi tineri, deja medici specialiști sau medici primari, care au fost de acord să vină să transmită un mesaj către viitorii colegi. Amfiteatrul Institutului „Cantacuzino“ a fost plin. În final, unul dintre studenți mi-a cerut opinia cu privire la părăsirea României, pe un ton prin care îmi indica aprecierea sa față de un atare demers. Am răspuns pe scurt – „această întrebare mă lovește direct în plex“, pentru că eu sunt convins că avem nevoie de colegi în țară, pentru că avem pacienți care au nevoie de acești colegi aici. Pentru că toți avem și o datorie, nu doar drepturi. Nu doar pentru că ne-am născut pe aceste meleaguri, dar și pentru că am fost pregătiți, gratuit, 12 plus patru – șase ani. Unul din medicii primari, bun cunoscător al istoriei României, a preluat mesajul și a adresat întregii săli îndemnul de a vedea că aproape în fiecare sat există un mic monument închinat eroilor neamului, acelor conaționali care s-au jertfit pentru țară, pentru neam, pentru viitorime, fără niciun interes personal. Iar jertfa nu trebuie uitată nicicum, nicicând. Am auzit unii tineri, viitori colegi, spunând „eh, aceasta a fost atunci, acum sunt alte vremuri...“. Parțial este adevărat, dar dacă nu ne pasă, atunci este tare rău și nepăsarea se va răsfrânge, vrând-nevrând, cândva, și asupra noastră sau asupra celor dragi.
     Avem o datorie, aceea de a îi învăța și a îi crește pe viitorii colegi. Unii dintre noi chiar credem în această datorie. Am lucrat cândva cu o astfel de persoană. Noi organizăm cercul de microbiologie din anul 2000, așa că aceasta a participat la activități de când era în anul doi. A învățat să prezinte, să asculte pe alții, cum să critice în mod constructiv și cum să elaboreze un mesaj de feedback. A lucrat atât cât s-a putut și practic. Având o mulțumire în cadrul tuturor acestor activități, începând cu acel an a fost una dintre persoanele care „nu au dispărut“ după anul doi. Mi-a scris și în anii următorii, mi-a mai cerut sfatul, a mai revenit și la unele dintre activitățile cercului de microbiologie. Ulterior m-a întrebat dacă nu aș putea să îi coordonez activitatea și pentru realizarea lucrării de licență și am fost de acord. Unii dintre tineri, din motive financiare, au ales ca vacanța să fie utilizată în alt scop. Și în acest caz vacanța a fost transformată prin intermediul programului „Work and travel“ și, astfel, am ajuns să finalizăm o lucrare de licență, bazându-ne pe sistemele electronice de corespondență la distanță de mări și țări, de mii de kilometri. Am făcut tot ce ținea de mine și am ajutat cât am putut de mult. Mai târziu, într-o decembrie, am primit o invitație care părea puțin de neexplicat. Urma să merg împreună cu soția mea la o ceainărie, necunoscută, nici nu mai țin minte pentru ce motiv. Pentru a nu îmi supăra soția am acceptat, cu „noduri“, și am mers. Acolo mă aștepta o surpriză concretizată prin prezența mai multor viitori colegi, toți participanți la cercul de microbiologie de-a lungul anilor, care au dorit să îmi ureze la mulți ani. Am primit și un cadou, un ceas de perete în care erau incluse pozele lor. Mie nu îmi place deloc să primesc cadouri. Aproape că nu suport cadourile „clasice“ sau cadourile care se aduc așa, cumva, ca mulțumire pentru cine știe ce ajutor pe care l-aș fi dat. Eu nu ajut ca să primesc cadouri. Altfel spus, îmi place să primesc cadourile care îmi fac plăcere. Îmi place ca studenții să fie atenți și să dorească să învețe, îmi place ca studenții să se manifeste colegial între ei, îmi place să primesc drept cadou teze scrise atât de bine, încât să pot să acord numai note de zece. Însă, atâta vreme cât nu primesc cadourile ce îmi plac, altele nu vreau.
     Am primit acel ceas, dar atunci când mă uit la el observ că majoritatea celor care au făcut poza „pentru mine“ au dispărut. Despre cei mai mulți „din ceas“ nu mai știu absolut nimic, de parcă nu ar fi auzit niciodată de la mine despre colegialitate, despre legături între colegi și multe altele. Revenind la persoana despre care vorbeam, a ales mai târziu o anume specialitate și m-a rugat să îi coordonez și pregătirea doctorală. Din anul doi și până la acel moment s-a arătat o persoană serioasă, colegială, de-a lungul timpului mi-a cerut sfatul de nenumărate ori (în toate domeniile în care a dorit și a crezut că poate obține de la mine un sprijin – pe care l-a primit, de fiecare dată). Am fost de acord. În timpul pregătirii pentru examen m-a făcut să îmi aduc aminte de anii doi – șase, pentru că de foarte multe ori îmi scria un e-mail și îmi povestea teama pe care o are înainte de un examen, iar eu o linișteam de fiecare dată. La fel și acum. Mi-a scris zeci de e-mail-uri în care ba nu dorea să se mai înscrie, ba avea certitudinea că nu va lua examenul, ba credea că nota va fi mică și nu va putea obține bursă, și tot așa. Ca de obicei, am răspuns fiecărei temere (la orice oră din zi și din noapte) și până la urmă a luat și examenul, a luat și o notă pentru bursă, a început și doctoratul. Mai târziu, la fel ca pentru alți colegi, m-am luptat să obțină și mai mult – și au obținut, doar că, pe ce trecea timpul, pe măsură ce direcția interesului personal se schimba, în aceeași măsură, în sens invers se mai respectau lucrurile pe care le agreasem împreună.
     Mie îmi spun mulți studenți, viitori colegi – „nu aș vrea să vă dezamăgesc“ (iar când spun asta se referă aproape exclusiv la teza de examen, la nota meritată la examen). Eu le răspund de fiecare dată că nu prin asta mă pot dezamăgi. Eu nu urmăresc dezvoltarea unui student strict prin ceea ce scrie într-un ceas sau două, la examen. Un student, un viitor coleg, un om, nu se poate aprecia prin câteva pagini scrise, uneori sub presiune. Eu încerc să evaluez pe cei cu care vin în contact în calitate de coordonator sau examinator în așa mod încât să pot să-i apreciez în ansamblu și aproape de fiecare dată în favoarea lor. Dar pot să spun, cu mult necaz, că activitatea de pregătire doctorală și activitatea doctoranzilor m-a dezamăgit. Am rămas cu un gust amar general, iar în particular chiar și mai mult decât atât. Eu nu doresc să primesc cadouri. Sau dacă doresc, sunt doar anumite cadouri care îmi fac plăcere. Aș dori să am studenți dornici să învețe, viitori colegi dornici să fie foarte buni în domeniul lor de activitate și omenoși, doctoranzi care să privească activitatea doctorală așa cum a fost aceasta descrisă și nu doar ca pe o mică platformă necesară pentru cine mai știe ce. Aș dori colegialitate demonstrată prin fapte, nu prin vorbe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe