Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

Începuturi grele în viață

     Degenerarea rasei este constatată de majoritatea medicilor epocii. Dar la conceperea unor descendenți puțin rezistenți [...] contribuie nu numai ereditatea morbidă; aceasta se manifestă pe un teren pregătit de condițiile vitrege de trai ale populației, iar doctorul Ioan Dănescu pune accentul pe munca excesivă și pe alimentație: „Din niște părinți obosiți printr-o muncă continuă aproape titanică și fără o hrană corespunzătoare acestei munci, negreșit că nu poate să nască decât o ființă care din chiar momentul concepțiunii sale are deja într-însa germenul viitoarelor cauze morbigene; nutrițiunea sa în timpul copilăriei și a pubertății consistă din laptele unei mume, ea însăși ostenită de o mizerie fiziologică, și mai târziu dintr-o hrană mai puțin decât frugală; apoi chiar înainte de momentul când copilul intră în adolescență, este pus la munca comună, care susține existența familiei” (Dănescu, 1886).

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC