Newsflash

Cuvântul scris

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mai 6 2016
Cuvântul scris
     Cititorul se poate întreba, pe bună dreptate, care e mecanismul selecționării citatelor pe care încerc să le dezvolt la această rubrică. Adevărul e mult mai simplu decât și l-ar putea închipui cineva. Aș îndrăzni să pomenesc cuvântul inspirație, dacă nu mi‑ar fi frică că sună prea artificial. De fapt, e vorba de a alege, de fiecare dată, una din frazele pe care le notez și acumulez în micul meu carnețel deja de zeci de ani, în speranța că ele mă vor ajuta să înțeleg lumea mai bine decât aș face-o bazându-mă doar pe intuiție. Niciodată nu am selectat un citat folosind criterii care să se refere la concepțiile politice sau filozofice ale autorului, ci am încercat (și sper că am reușit) să fac abstracție de teoriile enunțate sau de politica practicată de-a lungul anilor de autorul unui citat pe care l-am găsit potrivit pentru a-și găsi loc în carnețelul meu. Așa se explică faptul că, de data aceasta, am ales un citat provenit dintr-un interviu oferit de Neagu Djuvara.
     Am găsit potrivit citatul alăturat pentru a discuta mai pe larg despre îndeletnicirea obligatorie a medicului – de a scrie. Și nu mă refer aici numai la activitatea scriitoricească, deși e bine cunoscută înclinația medicului de a se dedica artei scriitoricești. Noi, medicii, scriem tot timpul și din toate timpurile! Completăm foi de observație, rețete, certificate, epicrize și, în mai toate cazurile, folosim regulile scrisului cu care am fost obișnuiți încă de pe băncile școlii. Dar, pe lângă această obligativitate zilnică, medicii scriu și articole științifice, iar în acest domeniu rigurozitatea frazei și exactitatea expresiilor capătă o importanță covârșitoare. Stilul unei lucrări științifice poartă amprenta intelectuală și profesională a individului. Uneori, citind un articol conceput de un cunoscut confrate, te trezești recunoscând personalitatea celui care semnează în josul paginii.
     Pe parcursul îndelungatei mele cariere profesionale, am îndeplinit, printre altele, și funcția de redactor, de editor sau de revizor al unor lucrări științifice, concepute de un număr mare de confrați, tineri și adulți, unii încă în ultimul an de studii, iar alții aflați în vârful piramidei profesionale și academice. Nu o dată m-am întrebat, la citirea unor lucrări scrise sub o formă complet inacceptabilă, cum se poate explica acest fenomen pseudointelectual, de eliberare de sub „condeiul“ tău a unei compoziții științifice ce conține nu numai greșeli gramaticale, dar și fraze în spatele cărora nu se află mai nimic sau al căror context rămâne o enigmă pentru cel ce le citește. Mi se va spune că acesta e rolul editorului, de a corecta manuscrisul, de a-l face inteligibil și de a-l transforma în ceva lizibil, fără să provoace o reacție pe care noi o numim de respingere.
     Nu mă pot opri din impulsul de a apela la celebra anecdotă, a cărui erou e chirurgul ce pleacă la vânătoare de rațe sălbatice, doboară câteva păsări la întâmplare și cere să vină un anatomopatolog care să deosebească rațele sălbatice de acele nefericite zburătoare ivite, nepoftite, în traiectoria glonțului ucigaș! Într-adevăr, nu o dată, editorul funcționează ca anatomopatologul din poveste. Situația nu e deloc simplă. Uneori te afli în fața unui manuscris conceput total neglijent, dar care conține date și noțiuni ce merită a fi făcute cunoscute publicului cititor. În asemenea cazuri, nu-ți poți permite luxul de a respinge manuscrisul și ceea ce-ți rămâne de făcut e, de fapt, rescrierea textului, folosind ideile incluse, dar încercând, cu forțe proprii, a-i îmbunătăți calitatea. Rezultatul final e uneori de-a dreptul ridicol: datele aparțin autorului, dar textul e complet altul. Și atunci, se pune întrebarea: oare autorul textului original își va putea recunoaște „opera“ retușată radical de altcineva?
     E de spus și despre „arta“ retușării unui text. Bazat pe propria mea experiență, a unui individ la care scrisul ocupă un loc important în activitatea zilnică, mă simt obligat să enunț o realitate prea bine cunoscută de mulți autori: nu există limite în procesul retușării unui text! De fiecare dată când recitești cele scrise, se vor mai găsi cuvinte sau fraze care se cer modificate sau adăugate. Uneori, ordinea cuvintelor în frază ți se pare nepotrivită, alteori, paragrafe întregi dispar la o a doua sau a treia citire sau își schimbă poziția în text. Un cuvânt înlocuiește pe altul, o virgulă apare unde nu fusese consemnată și un punct își face binecuvântata apariție pentru a despărți o frază pe cât de lungă tot pe atât de imposibil de înțeles. Se spune că Balzac devenise obsedat de ideea corecturii textelor, încât chiar și atunci când primea în dar o carte scrisă de altul, citea textul cu creionul în mână, corec­tându-l după cum ar fi vrut să fie scris de la bun început.
     La polul opus se află medicul căruia puțin îi pasă cum va fi citit textul încropit de el însuși. Cei care aparțin acestei categorii par a nu fi conștienți de faptul că cele scrise reprezintă, de fapt, cartea de vizită intelectuală a semnatarului. Voi aminti aici acele cazuri în care am fost nevoit să întocmesc o expertiză medico-legală, având ca subiect decesul unui pacient sau o complicație gravă și aparent nejustificată. În aceste ocazii, precizia, exactitatea datelor și a frazelor capătă o importanță crucială. Cititorul e rugat să-și imagineze o descriere a unui act de resuscitare cardiorespiratorie din care se desprinde o totală confuzie în legătură cu ordinea în care s-au pus în aplicare regulile acestei proceduri cruciale. Uneori ai impresia că cel care semnează protocolul resuscitării nu are idee de felul cum se cere aplicată procedura. Inutil a aminti aici impresia pe care o lasă un asemenea text și tendința celui care trebuie să judece atitudinea terapeutică a medicului de a ajunge la concluzia de neglijență și/sau ignoranță profesională.
    Vorbind de semnătură, gândul mă duce la răposatul meu părinte, medic internist, care mă educase încă de pe băncile facultății în spiritul obligativității de a verifica și reverifica orice text care va purta semnătura mea. „Fiul meu, orice document semnat de tine, foaie de observație, certificat medical sau rețetă, totul trebuie controlat, textul va conține doar date exacte, nimic ipotetic. Semnătura ta e de fapt sigiliul pus pe text, după ce ai semnat, nimic nu mai poate fi modificat.“ Oare câți din cei ce citesc aceste rânduri au avut șansa să primească un asemenea sfat din fragedă pruncie profesională?
     În prezent se scrie cu o exagerată doză de încredere în sine, întrucât computerul oferă un program de corectare automată a greșelilor gramaticale. Această senzație falsă duce la încorporarea unor greșeli de text, chiar dacă cele gramaticale s-au redus semnificativ. Niciun program nu e însă capabil să îmbunătățească înțelesul unei fraze sau să includă cuvinte sau expresii care să ușureze lectura. Iată de ce citatul lui Djuvara are o semnificație deosebită pentru orice medic. Obligația de a citi și reciti un text are scopul nu numai de a proteja renumele semnatarului, dar, de multe ori, reușește să prevină incidente neplăcute provocate de inexactități sau erori de exprimare.
     Mi se va spune că acest proces de corectare și retușare cere timp și că medicul de azi suferă de o cumplită lipsă de timp. Festina lente! Mai ales ia-o încet atunci când la sfârșit e nevoie să-ți pui semnătura și parafa. Profesia noastră e una din cele mai umane și mai producătoare de satisfacții. Noi aducem copii pe lume, noi însănătoșim bolnavi și alinăm suferințe. În ochii mei nu există o profesie mai înălțătoare din punct de vedere uman decât cea pe care o practicăm noi zi de zi. De aceea, grija fiecăruia dintre noi trebuie să cuprindă, pe lângă cea legată de starea pacientului, și pe cea pentru propria noastră persoană. Iar grija pentru acuratețea textului semnat și parafat face parte, fără discuție, din acest proces important.
 
 

„Recitesc de o sută de ori ceea ce am scris, cioplesc fraza.“
(Neagu Djuvara, n. 1916)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe