Newsflash

Capitala marilor imperii

de Dr. Cristian COTIGĂ - apr. 15 2016
Capitala marilor imperii
     Istanbul – numit în antichitatea greacă Byzantion, apoi Constantinopol (după anul 330 d.Hr.) – a fost capitala mai multor imperii, inclusiv a celui otoman până la proclamarea Republicii Turce, la 13 octombrie 1923. Istanbul este cea mai mare concentrare urbana a Turciei (peste 19 milioane de locuitori) și este singurul megalopolis din lume întins pe două continente, Europa și Asia. Numele de Istanbul a fost primit la 28 martie 1928, din 1985 el fiind înscris pe lista UNESCO.
     Obiectivele turistice numeroase încântă privirea vizitatorului, începând de la zidul de apărare al orașului antic, până la cele apărute în epoca modernă. Miniaturk Park este un parc în aer liber unde sunt expuse, în miniatură, principalele obiective turistice din Turcia. Obeliscul egiptean, de exemplu, cu o istorie de 3.500 de ani, este cel mai vechi monument antic din Istanbul, el fiind adus din Egipt de împăratul bizantin Theodosius I.
     Muzeul „Sfânta Sofia“ a fost construit în anul 537 ca biserică (a funcționat până în anul 916), a devenit moschee până în 1934 și muzeu în 1935. Moscheea Albastră (moscheea Sultanahmet) are șase minarete (în interior au fost folosite 21.000 de plăci de ceramică de Iznik), 260 de ferestre și poate adăposti 10.000 de oameni.
    Moscheea lui Suleyman, cea mai mare moschee din Istanbul, a fost ridicată între anii 1550 și 1557, în curtea ei aflându-se mormântul sultanului Suleyman Magnificul și al soției sale sultana Hurrem.
Palatul Dolma­bahçe se află pe malul european al Bosforului, cu grădini mari și frumoase. A fost palatul lui Mustafa Kemal Atatürk, care a și murit aici în 1938, toate ceasurile din palat fiind oprite la ora 9,05, ora la care acesta a decedat.

Obeliscul egiptean 


 

 
 
 
 
Albumul cu clipe este rubrica membrilor și simpatizanților ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesați de această artă și de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe