Newsflash

Bolnav cu creieru,

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - aug. 17 2018
Bolnav cu creieru,
    O arătare care seamănă cu un om preistoric, un fel de maimuță excesiv de păroasă care nu mai stă prin copaci și a trecut la mersul biped, a fost adusă la cabinet de cineva din familie. Mi s-a spus că acest pacient are 56 de ani. Era îmbrăcat într-o geacă subțire, murdară, de parcă ar fi dormit pe jos, într-o mină de cărbuni. Ochii arată precum ai unei fiare hăituite. O stufoasă barbă năclăită întregea portretul știut din iconografia strămoșilor noștri din Epoca de Piatră. Cât timp a stat în cabinet nu a scos niciun cuvânt. Era evident neliniștit, nu înțelegea ce i se întâmplă, privea bezmetic în toate direcțiile și învârtea în mâna dreaptă un retevei zdravăn, numai bun să-ți dea din senin cu el în moalele capului.
    A vorbit sora lui, o sexagenară mobilată la cap cât o curcă anorexică. „Are patru boli: infantilă, cu creieruʼ, cu nasuʼ, că îi pute mâncarea, și cu ochii, că nu suferă să vadă oameni. Bea apă și mănâncă lapte, iaurt, varză fiartă și cartofi copți pe jar. Că îi pute și nu se atinge de ea. S-a dus nițel la școală, dar a pus cărțile pe foc și a început să stea mereu băgat sub pătură ca să nu vadă pe nimeni. Vorbește, dar numai în șoaptă și nu știe ce spune. Merge până la poartă cu ciumaguʼ în mână și se uită lung pe uliță. Dacă-l trece, nu se scapă pe el, că se duce în spatele casei. Stau mereu cu el, că dacă plec se dezbracă în pielea goală și mi-e frică să nu răcească.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe