Newsflash

Antidogmaticul

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iun. 12 2014
Antidogmaticul
   Dacă această rubrică ar apărea într-o publicaţie fără legătură cu medicina, aş fi optat pentru o altă afirmaţie a celebrului filozof britanic, care a influenţat timp de multe decenii opinia publică mondială şi şi-a pus amprenta pe ce a gândit lumea civilizată în timpul îndelungatei sale vieţi: „Pentru nimic în lume nu mi-aş da viaţa pentru principiile mele, pentru că s-ar putea ca ele să fie greşite“. Dar alegerea mea a căzut pe citatul care probabil a fost zămislit de nenumăratele întâlniri pe care Bertrand Russell le-a avut cu numeroşi oameni, femei şi bărbaţi, bogaţi şi săraci, idealişti şi pragmatici, politicieni corupţi şi corecţi, comunişti şi socialişti. În vizitele sale pe întreg mapamondul, Russell a avut ocazia să ia contact cu omul de pe stradă, dar şi cu cele mai cunoscute personalităţi ale istoriei, de la Lenin la Albert Einstein.
   Russell a fost un filozof de valoare mondială. E deci firesc că a avut mai multe întrebări decât răspunsuri la marile probleme ale vieţii şi lumii. Opiniile sale n-au fost niciodată lipsite de culoare şi nuanţe, pentru că a ajuns foarte repede la concluzia că doar incertitudinea, curiozitatea, dorinţa de aprofundare pot conduce individul pe drumul cunoaşterii. Sunt convins că acesta a fost motivul pentru care Russell a devenit de tânăr ateu şi numai datorită acestor incertitudini, care i-au marcat viaţa şi activitatea, a putut să-şi formeze o opinie despre cele ce se întâmplau în jurul lui.
   El s-a declarat de la bun început duşmanul totalitarismului de orice culoare, a susţinut dreptul individului la libertatea de gândire, a susţinut dreptul Israelului la existenţă, dar a criticat politica guvernelor israeliene de păstrare de teritorii, a apărat civilizaţia americană, dar s-a declarat împotriva războiului din Vietnam. Cu alte cuvinte, se poate spune că Bertrand Russell a reprezentat tipul antidogmaticului, înlăturând orice tendinţă de a se mulţumi cu un singur răspuns. De aceea, el e considerat părintele filozofiei analitice, curent care a dominat cultura vest-europeană în prima jumătate a secolului trecut şi care a creat o întreagă şcoală de gânditori pe cât de ingenioşi pe atât de grijulii în a evita concluziile fără o bază solidă.
   Interesant de menţionat este legătura dintre Russell şi Albert Einstein. Cei doi mari gânditori s-au „întâlnit“ ca semnatari ai celebrului manifest care cerea un permanent moratoriu asupra experienţelor nucleare. Dar intervenţia lui Einstein în apărarea lui Russell se referă la un aspect oarecum disputat din viaţa ilustrului filozof britanic. După cum se ştie, viaţa personală a lui Russell a fost punctată de nenumărate legături romantice, care au dus la nu mai puţin de patru căsătorii. Libertinismul sexual exprimat în volumul „Mariaj şi moravuri“ (1929) i-a adus concedierea din postul de profesor la City College din New York. În acele momente, Einstein a emis acel aforism, iniţial exprimat în scopul anulării acestei decizii, devenit ulterior celebru pentru universalitatea sa: „Marile spirite se vor lovi întotdeauna de violenta opoziţie a minţilor mediocre“. Cele două minţi luminate, trăind toată viaţa lor separat una de alta, au ajuns la aceeaşi concluzie privind pericolul opiniilor bazate pe dogmă – orice dogmă, de orice nuanţă. Nu degeaba marile descoperiri în ştiinţă îşi au mai toate originea în curiozitatea cer­cetătorului. A fi curios înseamnă a nu accepta ce ţi se oferă „pe tavă“, dogmele, ci a pune sub semnul între­bării fiecare fapt care se cere de­monstrat.
    În prezent, lu­mea medicală dez­bate locul clinicia­nului în viaţa aca­demică. Multe fa­cultăţi şi univer­sităţi de medicină au creat un traseu special de evaluare a meritelor acade­mice, şi anume traseul clinic, se­parat de cel „ştiin­ţific“. Cu alte cu­vinte, rolul clinicia­nului în viaţa aca­de­mică e secundar şi nu poate fi comparat cu cel al cercetătorului „fundamental“, cel care, neimplicat în activitatea de tratare a pacientului, îşi dedică toată munca sa creativă cercetării de bază. În ochii mei, această diferenţiere e total greşită, periculoasă chiar. Adevărata cercetare clinică nu se deosebeşte de cea fundamentală, întrucât ambele pornesc de la aceeaşi imperioasă nevoie de a căpăta un răspuns la întrebări practice şi clinice care încă nu şi-au găsit soluţia. Ba, mai mult, cercetarea fundamentală nu-şi are rostul dacă rezultatele ei nu-şi găsesc o aplicare valabilă în medicina clinică. Căci cum s-ar putea altfel explica faptul că unele din cele mai cunoscute reviste medicale din lume au deschis în ultimii ani rubrici intitulate „de la cercetarea fundamentală la rezultatele aplicate“? Doar curiozitatea sprijinită de incertitudine, întrebările care îşi au originea în acele aspecte ale practicii medicale neclare încă pentru practician pot duce la lămurirea unor probleme stringente şi la îmbunătăţirea asistenţei oferite pacientului.
   Paradoxal, Russell a primit premiul Nobel (1950) pentru literatură, fiind poate singurul laureat al acestui premiu care n-a scris niciodată nici romane, nici schiţe, nici piese de teatru şi nici poezie. Ceea ce nu i-a împiedicat pe membrii Academiei Suedeze să-i ofere acest titlu ca o recompensă pentru imensul număr de volume de filozofie, politică, matematică, logică şi istorie.
   În ochii mei, Bertrand Russell reprezintă acel tip de intelectual nobil (provenit, de altfel, din aristocraţie, cu un bunic prim-ministru), care a ştiut să se „coboare“ la nivelul celor însetaţi de a face cunoştinţă cu mintea şi luciditatea, cu perseverenţa şi concepţiile ştiinţifice ale unui om luminat, purtătorul unei făclii aducătoare de lumină.

„Una din problemele serioase ale lumii contemporane e faptul că proştii sunt foarte siguri de ceea ce cred, iar cei inteligenţi sunt dominaţi de incertitudini.“  (Bertrand Russell, 1872–1970)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe