Newsflash

Albă-ca-Zăpada și sistemul de sănătate românesc

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - feb. 11 2016
Albă-ca-Zăpada și sistemul de sănătate românesc
     Duminică dimineața. Sună telefonul. Este momentul în care este deja Sfânta Liturghie și în aceste condiții nu răspund. Într-un minut primesc un sms: „Când puteți vreau să schimbăm două vorbe! E urgent!“. Ies, formez numărul și aflu că avem câțiva tineri colegi care au o simptomatologie asemănătoare gripei. Sunt și cazuri grave. Mi se solicită sprijinul pentru obținerea diagnosticului pozitiv. Rămân mai departe afară și continuă un șirag de apeluri și sms-uri pentru a găsi o soluție.
     Duminică dimineața. Nu toată lumea este la serviciu. Dar ce ne facem cu situațiile urgente? Ce ne facem cu situația în care am dori o confirmare, fie aceasta și printr-un test rapid. Acum! Nu în una, două sau mai multe zile! Ce ne facem? „Nu ne facem nimic!“ Pentru că lucrurile merg prost. Pentru că reacțiile în sistemul de sănătate publică au loc numai în condiții de criză – aproape niciodată în momentele de „liniște“. Pentru că nu suntem pregătiți pentru aproape nimic. Dovezi? Aproape zilnic. Mai mult sau mai puțin dramatice, uneori insesizabile. Dar în țara noastră sunt oameni plătiți pentru ca așa ceva să nu existe. Totul trebuie să fie sesizabil. Unii au această sarcină, să sesizeze tot, iar printr-un mecanism care trebuie să fie pus la punct în momentele de „liniște“, au datoria să reacționeze și să informeze într-un sistem la fel de bine pus la punct, pe o linie care să funcționeze ireproșabil, într-o anumită ierarhie, în așa mod încât diriguitorul să afle în timp real tot ce trebuie aflat.
     Se întâmplă așa? Nici pomeneală. Nu pățim tot ceea ce am putea păți deoarece Cel de Sus ne păzește și nu ne întâlnim cu „provocări“ peste puterile noastre plăpânde. Rareori se întâmplă un eveniment dramatic (au trecut trei luni de la tragedia din clubul „Colectiv“ – oare nu era o dramă care putea să fie prevenită?). Iar atunci când se întâmplă ceva, toată lumea se trezește pentru un timp (de regulă scurt), se emoționează, reacționează, cere, protestează etc. După care revine adormirea și lipsesc rezultatele. Trebuie însă să tragem învățături, să le punem apoi în aplicare, astfel încât să nu se mai întâmple niciodată ceva rău, care ar putea fi prevenit, să identificăm alte potențiale riscuri și să punem la punct măsuri de prevenire și control în așa fel încât să nu mai existe pierderi de vieți omenești „cu zile“.
     Dar sunt oare puterile noastre chiar atât de plăpânde? Nu este chiar așa. La cheltuirea banilor (de multe ori fără sens), surpriză: puterile sunt chiar măricele. Cât va mai dura, de exemplu, bătaia de joc la adresa colegilor din sistemul de sănătate din cauza cardurilor de sănătate și a sistemului în care aceste carduri sunt utilizate, care se blochează. Vine unul-altul și spune: „Păi, s-au blocat pentru 30–40 de minute și se va rezolva curând“. Ce este aia curând? De ce curând? Parcă suntem în desenul animat „Albă ca Zăpada“, unde eroina principală îi întreabă pe pitici: „Când v-ați spălat ultima dată?“. Ei stau pe gânduri, șușotesc între ei, se sucesc, se învârtesc și apoi răspund aproape în cor: „de curând“. Domnilor care ne spuneți povești despre sănătate, știți ce înseamnă o blocare de un minut într-o țară întreagă? Dar de 30 de minute? Ori habar nu aveți? Ori nu vă pasă? În ambele cazuri, este impardonabil! Vă bateți joc de colegi. De pacienții acestora. Iar dacă ați ajuns să conduceți un sistem de sănătate, este doar pentru că aveți pe cine conduce, pentru că există acești colegi care sunt la baza bătăii de joc.
     Știați că există o boală numită gripă? Știați că gripa poate duce la cazuri cu prognostic rezervat? Știați că între persoanele care au risc de a face gripă se regăsesc și colegii dv. – studenți, medici rezidenți, specialiști și primari, asistenți medicali și toți ceilalți care contribuie la bunul mers al acestui sistem? Știați care este modul în care se transmite gripa? Știați care este nivelul de acoperire vaccinală care poate reduce urmările unei izbucniri epidemice sau ale unei epidemii de gripă? Ce ați făcut pentru aceasta? Ați cumpărat vaccin gripal (în doze insuficiente), dar pentru doi ani consecutivi, ca să reduceți șansele ca Institutul „Cantacuzino“ să reînceapă producția de vaccin. Sperați că veți face ca Institutul să dispară? Mai sperați asta?
     Anul trecut am scris articolul „Gripă și solidaritate“ (nr. 49/2015). L-ați citit, domnilor actuali și foști conducători ai sistemului sanitar românesc? Păi, să-l citiți! Nu este singurul, am mai scris și altele – sunt scrise și pentru dv. Sau mai ales pentru dv. Pentru că aveți datorii – față de concetățenii noștri (sănătatea românilor și a României), față de sistem, față de toți colegii care fac parte din acest sistem. Ați analizat toate motivele pentru care acoperirea vaccinală (pentru multe dintre vaccinurile utilizate) scade și scade și iar scade? Dacă ați analizat, ce ați făcut să nu se mai întâmple așa? Credeți că o lege pentru „vaccinare obligatorie“ rezolvă toate problemele? Vreți să reinventăm roata? Există deja biblioteci întregi în care se scrie cum trebuie procedat.
     Avem colegi care au făcut gripă. În unele cazuri, situația este gravă. Cum veți da seamă dacă unii dintre colegii noștri, colegii dv., vor avea un prognostic nefast? Ce s-a făcut și ce aveți de gând să faceți pentru „gripă și solidaritate“? Dar pentru cost-eficiență? Să vă mai explic încă o dată diferența în bani din perioada pandemiei? Cât ar fi costat să cumpărăm vaccinul din import? Cât a costat producerea vaccinului de colegii din Institutul Cantacuzino? Și dacă această diferență în bani nu acoperă, ea singură, investițiile în aria de producție?
     Știți oare că, dintre colegii din Institut, mulți au plecat? Și sunt încă mulți care stau cu bagajele pregătite pentru că nici până astăzi nu le este clar viitorul, nu știu ce se dorește și cât mai durează perioada în care merg acasă cu un salariu care de multe ori nu acoperă nici nevoile obișnuite. Chiar unii, anul trecut pe vremea asta, nu primeau nimic. Oare acele luni de obidă să nu își spună cuvântul? Oare doar faptul că s-au „livrat“ fonduri pentru 2016 este destul pentru a șterge cu buretele tot ce a fost? Nu este destul.
     Și, ca să ne întoarcem la gripă, la solidaritate și la colegialitate, aveți datoria să ajutați cu tot ce este necesar ca producția românească, producția Institutului, să reînceapă. Aveți datoria să faceți tot ce este de făcut pentru ca încrederea în vaccinuri și vaccinare să ajungă la nivelul cel bun. Aveți datoria să vă comportați colegial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe