Newsflash
Internaționale

Monkeypox: bolnavii trebuie să evite contactul cu animalele lor de companie

de L. Budin - iun. 17 2022
Monkeypox: bolnavii trebuie să evite contactul cu animalele lor de companie

Persoanele infectate cu virusul care cauzează variola maimuţei trebuie să evite la maximum contactele cu animalele lor de companie, recomandă autorităţile sanitare din Franţa.

În urma creşterii numărului de persoane infectate cu acest virus, Agenţia naţională pentru siguranţă sanitară (ANSES) din Franţa a fost sesizată de urgenţă în legătură cu chestiunea transmiterii bolii la animalele de companie, relatează AFP și Agerpres.

iepure-companie

Potrivit informațiilor ştiinţifice actuale, lagomorfele - mamifere rozătoare precum iepurii de casă şi iepurii de câmp - sunt receptive şi sensibile în condiţii experimentale la acţiunea acestui virus, în special puii lor.

Și sciuridele, rozătoarele arboricole și terestre - veverițele, marmotele, popândăii -, sunt o categorie receptivă şi sensibilă, prezentând un posibil risc de infectare chiar mai mare decât riscul care există pentru oameni. Deţinerea şi vânzarea acestor animale nu este autorizată în Franţa.

Rozătoarele de companie - şobolanul cenuşiu, cobaii, hamsterii -  par puţin receptive la vârstă adultă, dar ar putea fi receptive în cazul exemplarelor tinere.

Datele medicale lipsesc deocamdată pentru dihori şi câini. În privința pisicilor, doar un singur studiu serologic a fost efectuat, şi acesta a avut rezultate negative. În acest stadiu, niciun caz clinic nu a fost raportat pentru aceste trei specii.

Ţinând cont de aceste date, ANSES recomandă „să se evite la maximum contactele dintre animal şi persoana infectată”, cel mai bine fiind ca animalul să fie lăsat în îngrijirea unei alte persoane, pe durata perioadei de izolare a pacientului. Înaintea fiecărui contact cu animalul de companie, specialiştii de la ANSES recomandă „spălarea mâinilor, purtarea mănuşilor de plastic şi a măştii sanitare de unică folosinţă”.

În aşteptarea datelor suplimentare despre sensibilitatea şi receptivitatea animalelor de companie, li se recomandă și medicilor veterinari să fie vigilenți, mai ales celor care primesc spre consultare animale de companie ai căror proprietari sunt simptomatici.

Până la sfârşitul anului 2022, o nouă expertiză va completa aceste prime recomandări. Ea va viza evaluarea riscurilor de transmitere a virusului către fauna peridomestică (mai ales rozătoare). Va fi realizată și o evaluare a riscului ca oamenii să poată „importa” virusul de la animale infectate.

OMS caută un nume mai puțin discriminatoriu pentru variola maimuței

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe