Newsflash
Internaționale

Vaccin bivalent de la Moderna, eficient împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5

de L. Budin - iul. 13 2022
Vaccin bivalent de la Moderna, eficient împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5

Moderna anunță că vaccinul bivalent ARNm-1273.214, dezvoltat de companie, a demonstrat titruri semnificativ mai mari de anticorpi împotriva tuturor variantelor virale COVID-19, inclusiv BA.4/5.

Moderna a anunţat noi date clinice cu privire la vaccinul său bivalent ARNm-1273.214, candidat pentru booster, se arată într-un comunicat.

vaccinare-covid-adult

La o lună după administrarea la participanţii vaccinaţi anterior cu dozele primare şi de rapel, o doză booster de 50 µg din acest vaccin a generat răspunsuri „semnificativ superioare” sub formă de anticorpi neutralizanţi împotriva subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5, comparativ cu versiunea autorizată în prezent pentru booster, indiferent de prezenţa sau nu în antecedente a unei infecţii cu virus SARS-CoV-2 sau de vârsta persoanelor vaccinate (adulţi cu vârsta de peste 18 ani şi mai mare sau mai mică de 65 ani).

Vaccinul respectiv a dus la titruri mari de anticorpi împotriva tuturor variantelor virale, se mai subliniază, inclusiv împotriva tulpinii ancestrale a virusului și a variantelor Alfa, Beta, Delta şi Gama.

Și în rândul participanţilor cu infecţie în antecedente, vaccinul bivalent ARNm-1273.214 s-a corelat cu titruri de anticorpi neutralizanţi semnificativ mai mari împotriva BA.4/5, comparativ cu vaccinul autorizat în prezent pentru booster.

Au fost observate rezultate consecvente în toate subgrupurile, inclusiv cel al persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste.

Moderna a finalizat procesul de depunere a documentaţiei către autorităţile de reglementare pentru accest ser în UE, Marea Britanie şi Australia şi anticipează finalizarea majorităţii datelor restante săptămâna aceasta.

Superioritatea din punct de vedere al spectrului de acoperire şi durabilităţii răspunsului imun după administrarea boosterului bivalent este în prezent demonstrată în numeroase studii clinice de fază 2/3 care au inclus mii de participanţi”, a declarat Stéphane Bancel, directorul general executiv al companiei Moderna.

Compania dezvoltă concomitent vaccinul ARNm-1273.222, un candidat bivalent bazat pe subvariantele BA.4/5, în conformitate cu ultimele recomandări ale Agenției americane a medicamentului FDA.

Colaborăm cu autorităţile de reglementare pentru a lansa două vaccinuri bivalente candidate, ARNm-1273.214 şi ARNm-1273.222, pe baza diferitelor preferinţe existente pe piaţă pentru subvariantele Omicron, a cerinţelor privind datele clinice şi imperativului de a demara campaniile de vaccinare cu doze de rapel la populaţiile vulnerabile în această toamnă”, a precizat Stéphane Bancel.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe