Newsflash
Știri

Miting de protest al Federaţiei Sanitas în Capitală

de L. Budin - iun. 15 2022
Miting de protest al Federaţiei Sanitas în Capitală

Federația Sanitas din România organizează miercuri, 15 iunie 2022, un miting de protest, la care și-au anunțat participarea peste 10.000 de membri, angajați în sănătate și asistență socială.

Revendicările Federaţiei Sanitas, postate pe pagina de Facebook a sindicatului, sunt:

sanitas2
Sursă foto: Facebook Federația Sanitas din România

 

  • Aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaților din sănătate și din asistența socială: creșterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată;
  • Asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din sănătate; eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din sănătate și asistență socială;
  • Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorități prin PNRR, în ceea ce privește buna guvernanță în sectorul public, cel puțin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creșterilor salariale. Decizia a lovit în categoriile de angajați cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puțin patru ani, aceiași guvernanți alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate și în cel de asistență socială. Majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din 2018. Același mod de calcul se aplică și pentru celelalte tipuri de sporuri – cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale, precum și pentru plata gărzilor. Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el!”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației.

ASSMB susține revendicările SANITAS pentru salarizarea corectă a personalului TESA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe