Newsflash
Știri

Bucătarii din 28 de spitale au participat la un concurs de gătit

de L. Budin - mai 16 2023
Bucătarii din 28 de spitale au participat la un concurs de gătit

Bucătarii din 28 de spitale din țară s-au întrecut să pregătească meniuri pentru pacienți - un eveniment în premieră în România.

Bucătarii din 28 de spitale din România s-au întrecut, la Sighişoara, la Concursul Naţional „Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”, organizat de Spitalul Municipal din oraș în colaborare cu Federaţia Sanitas - un eveniment în premieră.

Juriul a fost format din profesor doctor Monica Tarcea, de la Departamentul de Nutriţe a Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, inginer doctor Irina Matran, UMFST Târgu Mureş, chef bucătar Alex Barani şi Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct la Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate, informează Agerpres

Meniul trebuie să vizeze trei cuvinte cheie pe care le urmărim: cantitate, calitate şi varietate”, a declarat dr. Monica Tarcea. 

Preparatele gătite la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu au fost selectate în finală. Bucătăresele finaliste au prezentat un fel principal şi un desert. Felul principal a constat într-un preparat simplu, gustos şi echilibrat din punct de vedere nutritiv - piept de pui cu sos de smântână şi garnitură de orez cu morcovi sote, prezentat pe farfurie alături de salată verde. Desertul a fost compus din două preparate festive: un tort de biscuiţi cu brânză de vaci, ornată cu fructe de pădure şi o pască preparată cu smântână şi portocale, relatează Agerpres.

Le felicit pe doamnele bucătărese care au reprezentat la înălţime spitalul nostru în acest concurs gastronomic şi au prezentat felul profesionist în care înţelegem zi de zi să ne onorăm această obligaţie de a-i hrăni pe pacienţii noştri la un nivel superior”, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, Cristian Roman.

Zilnic, în blocul alimentar al spitalului sunt gătite mai multe tipuri de meniuri: regimul comun, pentru pacienţii fără restricţii alimentare, precum şi regimuri desodate ori pentru pacienţii cu diabet sau pentru cei cu probleme hepatice.

Păstrarea stării de sănătate a pacienţilor este strâns legată şi de modul de alimentaţie. De aceea, spitalul nostru acordă o atenţie deosebită alimentaţiei pacienţilor, oferind mâncare proaspătă, corect pregătită din punct de vedere dietetic - pentru ca hrana servită, alături de tratamentul medical şi îngrijirile adecvate, să contribuie la însănătoşirea cât mai grabnică a bolnavilor internaţi”, a precizat Simona Luca, asistent de dietetică.

Lunar, spitalul evaluează prin chestionare completate sub aspectul anonimatului gradul de satisfacţie al pacienţilor internaţi, cu privire la diverse aspecte, iar calităţii hranei servite i se acordă în general calificative de „foarte bine” şi „bine”, fiind apreciată la nivel maxim de peste 90% dintre respondenţi. 

Echipele participante la competiție ne-au demonstrat că meniurile pot fi considerabil îmbunătățite, chiar și în limita celor 22 de lei/zi. Dar este nevoie nu numai de ingrediente alimentare; îți mai trebuie și dorința de a face lucruri cât mai bine, și puțină imaginație, și nu în ultimul rând «să pui suflet» – așa cum spunea un concurent”, au notat reprezentanții Federației Sanitas pe pagina de Facebook. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Federația Sanitas din România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe