Newsflash
Internaționale

Metotrexatul, un posibil aliat în tratamentul schizofreniei?

de Florentina Ionescu - dec. 15 2020
Metotrexatul, un posibil aliat în tratamentul schizofreniei?

Oamenii de știință arată, în cadrul unui studiu recent, că schizofrenia ar putea fi similară cu bolile autoimune și că în anumite situații medicamentul metotrexat ar putea fi util.

Un studiu clinic condus de oamenii de știință de la Universitatea din Manchester a arătat că schizofrenia ar putea – într-o anumită măsură – să fie cauzată de funcționarea eronată a sistemului imunitar, scrie medicalxpress.com.

tratament medicament metotrexat studiu schizofrenie

Primul studiu clinic de acest gen în ceea ce privește schizofrenia și medicamentul puternic care suprimă imunitatea, metotrexatul, a produs ceea ce echipa de cercetători descrie ca fiind efecte „promițătoare” asupra simptomelor pozitive, cum ar fi faptul că pacienții schizofrenici aud voci.

Potrivit sursei citate, deși echipa de cercetători subliniază faptul că eșantionul folosit în acest studiu a fost prea mic pentru a ști dacă metotrexatul ar putea fi folosit ca tratament adjuvant pentru schizofrenie, experții au descoperit un efect terapeutic „enigmatic” asupra simptomelor schizofreniei precoce. Și acest lucru, spun oamenii de știință, justifică investigații suplimentare în acest sens.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în „Journal of Translational Psychiatry” și au pus într-o lumină nouă dificultatea de a trata boala. Schizofrenia este clasificată prin așa-numitele „simptome pozitive”, cum ar fi faptul că pacienții aud voci (halucinații) și prin „simptome negative” (gândirea este afectată, motivația este redusă, etc.).

Simptomele negative, care contribuie semnificativ la dizabilitatea asociată cu schizofrenia, sunt greu de tratat cu medicamentele disponibile în prezent, arată sursa citată.

Nevoia de a investiga noi opțiuni de tratament pentru schizofrenie

Studiul clinic a avut loc în Pakistan și a fost condus de profesorul Imran Chaudhry de la Universitatea din Manchester. Lipsa tratamentelor disponibile pentru aceste simptome a încurajat echipa condusă de profesorul Imran Chaudhry să investigheze noi opțiuni de tratament pentru schizofrenie. Astfel, s-a ajuns la metotrexat, un medicament folosit adesea pentru a trata bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă și boala Crohn.

Bolile autoimune și bolile inflamatorii sunt mai frecvente în rândul pacienților cu schizofrenie, lucru ce ar putea indeica faptul că există o cauză subiacentă a acestor patologii.

„Se crede că metotrexatul ajută la tratarea bolilor autoimune prin faptul că resetează modul în care funcționează limfocitele T – o parte importantă a sistemului imunitar. Această acțiune a sistemului nervos central ar putea fi răspunzătoare pentru ameliorarea simptomelor pe care am descoperit-o în studiul nostru”, a explicat profesorul Chaudhry.

O doză mică

Cercetătorii au folosit o doză mică, de 10 mg, de metotrexat, care a fost administrată pe lîngă medicația psihiatrică de rutină oferită pacienților. Nu au fost raportate efecte adverse semnificative de pacienții care au luat metotrexat, ceea ce sugerează că medicamentul a fost relativ bine tolerat.

„Noi am folosit cea mai mică doză eficientă din punct de vedere clinic în bolile autoimune, care de cele mai multe ori trebuie crescută, astfel încât dozele mai mari să poată produce un efect mult mai puternic în schizofrenie. Chiar și așa, riscurile pentru sănătate pe care le are metotrexatul sunt substanțiale și necesită atenta monitorizare, motiv pentru care trebuie să eliminăm [din discuție] studiile clinice mari care nu sunt axate pe acest aspect”, a declarant Nusrat Husain, profesor de psihiatrie și director de cercetare în cadrul Global Mental Health de la Universitatea din Manchester.


Notă autor:

Credit foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe