Newsflash
Știri

Medicii români au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

de L. Budin - mai 8 2024
Medicii români au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Medicii din Iaşi au prelevat și transplantat organe de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare dintre România şi ţara vecină.

Întrucât pe teritoriul Bulgariei nu au existat primitori compatibili, organele au fost oferite către România, pe baza protocolului de colaborare în domeniul transplantului dintre cele două ţări. Echipa de la Spitalul Parhon s-a deplasat de urgență cu un avion SMURD până la Sofia, unde a efectuat prelevarea, şi ulterior s-a întors la Iaşi pentru a le transplanta, au informat reprezentanții Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), citați de Agerpres.

Colaborarea pentru schimbul de organe oferă posibilitatea ca acestea să nu fie irosite atunci când nu există pacienți compatibili într-o ţară.

Anul trecut au avut loc patru prelevări din afara ţării, două în Bulgaria şi două în Republica Moldova, iar România a trimis un cord şi un ficat către aceste două ţări, a precizat ANT.


Notă autor:

Sursă foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe