Newsflash
Știri

Medic din Timișoara: o simplă măsurare a tensiunii arteriale poate salva viața

de Dorina Novac - iun. 22 2022
Medic din Timișoara: o simplă măsurare a tensiunii arteriale poate salva viața

Hipertensiunea arterială este, poate, cea mai frecventă patologie întâlnită în cabinetul de cardiologie, a precizat dr. Razvan Macarie.

Adeseori ignorată pentru că, vorba multora, nu doare, hipertensiunea arterială este responsabilă de un număr însemnat de cazuri de accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, insuficiență renală în stadiu avansat și nu în ultimul rând, de numeroase decese, a menționat Razvan Macarie, medic primar cardiolog la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

tensiunea arteriala

Citește și: Spitalul Victor Babeş Timișoara face investigaţii pulmonare gratuite

„Stilul de viață dezordonat, excesele alimentare, mai ales consumul alimentelor bogate în sare, face ca un număr important de români să fie diagnosticați și ulterior tratați pentru această boală. Măsurarea tensiunii arteriale, elementul esențial în diagnosticarea și stadializarea hipertensiunii arteriale, un lucru oarecum banal și la îndemână oricui, este de cele mai multe ori ignorată de pacient sau dacă totuși se efectuează, o eventuală valoare crescută tinde să fie «scuzată», de vină fiind cafeaua recent servită sau un somn mai puțin odihnitor”, a explicat medicul.

Tensiunea arterială este compusă din tensiunea sistolică, adică nivelul presiunii în artere atunci când inima se contractă și pompează sânge și tensiunea distolica care reprezintă nivelul presiunii în artere atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge.

Monitorizarea tensiunii arteriale poate fi făcută cu ușurință la domiciliu, utilizând un sfigmomanometru clasic sau un tensiometru electronic.

Măsurarea se recomandă a fi făcută după câteva minute bune de repaus, într-o incăpere liniștită. De asemenea, se recomandă ca, cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii, să nu se consume cafea sau alte băuturi ce conțin cofeină, alcool și să nu se fumeze.

„În timpul măsurătorii nu trebuie să ne mișcăm și nici să vorbim iar brațul pe care se află aparatul trebuie să stea în dreptul inimii. Tensiunea arterială ar trebui măsurată de două ori cu o scurtă pauză între măsurători. Dacă există o diferență mare între cele două măsurători, se recomandă a fi făcută o a treia măsurare. Ideal ar fi ca măsurătorile să fie efectuate atât dimineața cât și seara pentru a reflecta cât mai fidel modificările valorilor tensionale de peste zi”, a mai subliniat dr. Razvan Macarie.

Chiar dacă nu au o acuratețe foarte ridicată, mai ales în cazul pacienților cu tulburări de ritm, tensiometrele electronice sunt o variantă acceptabilă pentru automonitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu.

Valoarea limită până la care nu ar fi motive de îngrijorare este de 140/90 mmHg. Valori constante ale tensiunii arteriale peste această limită impune necesitatea unei evaluări cardiologice complexe.

„În acest caz se va folosi un holter tensional ce va fi purtat 24-48 de ore si a cărui înregistrări corelate cu alți parametrii biologici și imagistici, îl ajută pe medicul cardiolog în stabilirea unui tratament menit să aducă valorile tensionale în limitele impuse de ghidurile medicale actuale. O simplă măsurare a tensiunii arteriale poate salva viața”, a menționat dr. Razvan Macarie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe