Newsflash
Imagine campanie proprie
Internaționale

Marea Britanie: inteligenţa artificială reduce sechelele post-AVC

de L. Budin - ian. 6 2023
Marea Britanie: inteligenţa artificială reduce sechelele post-AVC

Sistemul dezvoltat de o companie din Oxford reduce cu peste o oră stabilirea diagnosticului, în caz de AVC, şi permite alegerea rapidă a celui mai potrivit tratament.

În Marea Britanie, numărul pacienţilor care prezintă puţine sau deloc sechele după un accident vascular cerebral (AVC) s-a mărit de trei ori datorită inteligenţei artificiale (AI), a anunţat Ministerul britanic al Sănătăţii.

brainomix1
Sursă foto: brainomix.com

 

Dezvoltat de o companie din Oxford, sistemul Brainomix e-Stroke reduce cu mai mult de o oră stabilirea diagnosticului şi permite alegerea rapidă a celui mai potrivit tratament, informează AFP și Agerpres.

Utilizarea lui, în 111.000 de cazuri de suspecte de AVC, a crescut de la 16% la 48% rata pacienţilor fără dizabilităţi sau cu dizabilităţi uşoare.

AI ajută la luarea deciziilor în interpretarea scanărilor cerebrale, pentru a permite pacientului „să aibă tratamentul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit”, a subliniat ministerul.

Anual, peste 85.000 de persoane din Anglia fac un accident vascular cerebral.

Ministerul Sănătăţii a citat exemplul lui Carol Wilson, asistent pedagogic, care în iunie 2021 a suferit crampe intense şi şi-a pierdut rapid vederea şi uzul membrelor. Software-ul a făcut posibilă diagnosticarea rapidă a unui cheag de sânge în creier şi optarea pentru o trombectomie. Pacienta spune că a putut să se ridice din pat și să trimită mesaje familiei în aceeași zi, și să meargă din nou la două zile după ce a avut un accident vascular cerebral. 

Fiecare minut salvat în timpul evaluării iniţiale în spital a persoanelor cu simptome de AVC permite îmbunătăţirea spectaculoasă a şanselor unui pacient de a părăsi spitalul sănătos”, a afirmat într-un comunicat medicul Timothy Ferris, din cadrul sistemului public de sănătate din Marea Britanie - NHS.

Hidratarea optimă poate încetini procesul de îmbătrânire

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe