Newsflash
Cultură

LA PAS prin Timișoara 2023: calendarul evenimentelor

de Florentina Ionescu - apr. 27 2023
LA PAS prin Timișoara 2023: calendarul evenimentelor

Sub umbrela LA PAS / Slowing Down, vor avea loc în Timișoara în perioada următoare ateliere de gătit responsabil, un festival de gastronomie artizanală și multe alte evenimente conexe.

Așa arată, pe scurt, programul LA PAS 2023: ateliere gastronomice care tratează „Gustul ca patrimoniu”; profesori și sute de copii și tineri angrenați în „Educație pentru schimbare” - cu activități pentru promovarea consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă și grădinărit urban.

Festivalul de gastronomie artizanală are loc de această dată într-o locație atipică, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. În cadrul evenimentului vor avea loc ieșiri cu produse locale în cartierele Timișoarei sau la picnic și artă, o incursiune în Timișoara Verde-Albastră și activism pentru accesul la apă, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

mancare sanatoasa
Fotografie de la fauxels: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/impreuna-paste-bucurie-placere-3184183/

 

Calendar bogat

Programul LA PAS / Slowing Down (ce are loc pe parcursul anului 2023, din februarie până în octombrie), inițiat și dezvoltat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, are un calendar bogat în cursul acestui an.

Inițiatorii urmăresc valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor „bun-curat-etic”, specifice mișcării de Slow Food. 

„Ne propunem să dezvoltăm competențe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității”, declară Mihaela Vețan, coordonator al Programului LA PAS.

Componentă de educare

Programul LA PAS se adresează deopotrivă copiilor, tinerilor și adulților, având o componentă puternică de educare și responsabilizare socială privind practicile durabile de producție și consum, dar și de incluziune socială și apreciere a diversității.

O componentă importantă a programului este cea educațională – „LA PAS: Educație pentru schimbare”, prin care organizatorii estimează ca 650 de elevi și familiile lor să fie angrenați, până în luna noiembrie, în activități privind consumul responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă, grădinărit urban și modă sustenabilă.

Profesori de la 15 unități de învățământ din Timișoara, școli și licee, s-au implicat în program și pregătesc proiecte dedicate pe care le vor implementa împreună cu copiii și tinerii în următoarele luni.

Se promovează învățarea experiențială – elevii vor grădinări și vor găti în școală și acasă, cu părinții sau bunicii, vor învăța să mănânce curat și sănătos, produse locale, să își gestioneze cumpărăturile, vor face borcane anti-risipă, vor face excursii în afara orașului și vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni designeri ad-hoc, pentru a revalorifica și refolosi hainele vechi.

Tinerii vor învăța cum pot contribui la a face o lume mai bună și ce înseamnă de fapt conceptele promovate de CRIES, la Timișoara, încă din 2009, de la înființare.

Gustul ca patrimoniu

Prin atelierele de gătit sub deviza „Gustul ca patrimoniu”, inițiatorii acestui proiect continuă să promoveze gastronomia ca parte a patrimoniului imaterial.

„Vă provocăm să vă gândiți ce lăsăm generațiilor viitoare în materie de gastronomie, practici de gătit, ingrediente și obiceiuri de servire a mesei”, au transmis aceștia în același comunicat de presă.

Sesiuni de gătit responsabil

Două ateliere au avut loc deja anul acesta și urmează trei noi sesiuni de gătit responsabil, cu produse de sezon și locale, cu grijă pentru hrană si resursele de care dispunem, în 29 aprilie, 29 iulie și 16 septembrie 2023, la Reciproc Cafe.

Sunt invitați bucătari, bloggeri culinari sau persoane pasionate de gătit și interesate de sustenabilitatea lanțului alimentar.

Atelierele sunt deschise publicului larg, pe bază de înscriere. 

calendar 2023 LaPas-ro

Picnic în curte la Electro

În data de 18 mai 2023 este programat evenimentul „LA PAS în curte la Electro”, cu implicarea studenților de la Universitatea Politehnica Timișoara și, bineînțeles, a tuturor doritorilor.

Așadar, dacă sunteți din Timișoara, vă puteți așeza la picnic în curte la Electro. Acolo va avea loc un nou atelier de gătit, cu produse curate sau alimente cu termen scurt de valabilitate, vor fi prezentate produse de la mici producători locali și cărți tematice privind alimentația de calitate.

Campanie de activism

Vara lui 2023 vine cu o campanie de activism importantă, pe care organizatorii o pregătesc deja, pentru accesul la apă, care va fi lansată în data de 5 iunie.

„Încurajăm cât mai multe locații din domeniul HoReCa să ofere clienților apă din rețeaua publică, în mod gratuit. Promovăm apa ca bun comun, și nu ca produs comercial, și vom promova exemplele de bune practici în acest sens. În cadrul campaniei vom produce carafele de apă LA PAS, pe care le vom pune la dispoziția localurilor partenere”, au transmis organizatorii.

Ce se anunță pentru septembrie-octombrie

Și toamna se anunță bogată în evenimente și intră în scenă artiștii. În perioada 15 septembrie-15 octombrie 2023, la Stațiunea Tinerilor Naturaliști din Timișoara, este programată expoziția „Symbiosis, Reshaping Reality”. Vor fi realizate diferite lucrări pe tema sustenabilității, care vor fi deschise publicului,invitat la picnic și artă, timp de o lună.

O altă componentă a Programului LA PAS este Timișoara Verde-Albastră. Acest proiect va implica studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara.

Prin Timișoara Verde-Albastră inițiatorii vor să atragă atenția asupra importanței infrastructurii verzi pentru o creștere sustenabilă a zonei metropolitane, cu acțiuni concentrate în perioada 30 septembrie - 2 octombrie.

Festivalul LA PAS: Festival de gastronomie artizanală va avea loc în perioada 13-15 octombrie 2023.

„Aducem împreună artizani și consumatori, care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu, de tip Slow Food, de această dată într-un spațiu neconvențional, la Muzeul de Transport Public «Corneliu Miklosi»”, spun organizatorii LA PAS.

Este cea de-a treia ediție a festivalului în format fizic, pentru că a existat și una hibrid, online, în pandemie, iar principiile LA PAS rămân neschimbate: sunt promovate gastronomia artizanală și micii producători, produsele autohtone de calitate, sunt celebrate producția și consumul sustenabil, sunt implicați voluntari, iar toată lumea va gusta din bunătăți.

Festivalul va cuprinde un târg cu produse artizanale și hand-made, ateliere, degustări, dezbateri, inclusiv un program artistic și alte surprize pe care vi le vom dezvălui pe parcurs. 

Intrarea și participarea sunt gratuite 

Intrarea și participarea la toate activitățile și evenimentele din Programul LA PAS sunt gratuite, datorită susținerii finanțatorilor, partenerilor și voluntarilor.

Reamintim că LA PAS / Slowing Down face parte din Programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe