Newsflash
Cultură

Invitaţie la tihnă

de Dr. Raluca BULEA - dec. 30 2013
Invitaţie la tihnă
Soseşte Sărbătoarea Crăciunului, moment menit să ne umple sufletele de bucurie, de har şi de Duh Sfânt, şi e firesc ca primul gând legat de ea să se îndrepte spre semnificaţia religioasă, profundă, a acestui moment deosebit al anului. Mai apoi ne gândim la bucurie, dar aceasta nu poate fi completă decât atunci când o împărtăşim cu cei care ne sunt dragi, familie şi prieteni, şi aşa ajunge gândul şi la daruri. Şi cum în această perioadă sărbătorile se ţin lanţ, şi mai putem fura puţin timp şi pentru sufletele noastre, atunci ne vine în minte tihna, şi căutăm feluri în care să o completăm, în aşa fel încât să o facem să dureze cât mai mult, fie şi doar ca amintire.
Aflăm tihna într-o lectură care ne prinde, descoperind un scriitor îndrăgit, într-o seară petrecută cu prietenii ascultând muzică, vizitând expoziţii, sau amuzându-ne alături de cei mici atunci când, pentru câteva ceasuri, devin protagonişti în ceva care pentru ei este, desigur, o mare aventură. Institutele culturale din Bucureşti au avut pentru noi, în toată această perioadă premergătoare sărbătorilor, câte puţin din ceea ce am pomenit până acum şi, măcar la capitolul expoziţii, putem prelungi bucuria, şi tihna, până după Anul Nou.
Înaintemergător al lui Moş Crăciun într-ale darurilor frumoase, Moşul Nicolae ne-a oferit anul acesta, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură, o serie de întâlniri de excepţie la Muzeul Ţăranului Român. Bucurându-se de susţinerea British Council şi a Institutului Balassi, printre altele, festivalul a prilejuit întâlnirea iubitorilor de literatură cu autori români, dar şi cu colegi de-ai lor de breaslă veniţi din Israel, Croaţia, Jamaica, Ungaria, Serbia şi Marea Britanie. Punctul de maxim interes a fost legat de prezenţa la Bucureşti a scriitoarei britanice Sarah Dunant, care a participat la lansarea ultimului său roman tradus în limba română, „Sânge şi splendoare“. Evenimentul a fost găzduit de Librăria Humanitas Cişmigiu, unde autoarea a mărturisit cum a făcut trecerea de la thrillere la romane istorice, şi de ce este atât de pasionată de Renaşterea italiană, încât toate romanele sale scrise după anul 2000 se desfăşoară în acel teritoriu şi în acea perioadă istorică. Am mai putut afla şi cât de mult înseamnă documentarea pentru aceste romane – luni întregi petrecute în bibliotecă, verificând şi consultând diferite surse, în încercarea de a reconstitui cât mai fidel, şi cu detalii referitoare la toate aspectele vieţii de zi cu zi, existenţa oamenilor din secolul XVI.
Şi cum muzica este o artă care transcende spaţiu şi timp, fidel obiceiului din ultimii ani, Institutul Italian de Cultură a închis agenda lui 2013 cu un concert de jazz, organizat în sala de spectacole şi proiecţii a aceluiaşi Muzeu al Ţăranului Român, mereu cu porţile deschise şi pentru alte culturi, nu doar pentru tradiţiile noastre populare. Grupul Il Magnetofono a încălzit atmosfera, de altfel puţin zgribulită, atât cu compoziţii proprii, cât şi cu versiuni personale, modernizate, ale unor celebre şlagăre din anii ’60 – italieneşti şi internaţionale – interpretate cu multă pasiune în special de solistul vocal Alan Bedin, dar şi de colegii săi instrumentişti, Marco Penzo – contrabas, Emanuele Gardin – pian, precum şi invitatul Nicola Castellani la baterie.
Cu acordurile faimosul Azzurro încă în minte, ne începem plimbarea prin expoziţii, Muzeul Naţional de Artă fiind cel care adăposteşte două din propunerile culturale făcute de Institute. Fostul Palat Regal este locul cel mai potrivit pentru poveşti cu regi şi regine, prinţi şi prinţese, cumva ceea ce se întâmplă, indirect, în expoziţia intitulată „Karel Zdenìk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României“. Pătrundem astfel dincolo de viaţa şi cariera arhitectului născut în 1855 în Boemia, şi care a ales, încă din 1884, să trăiască şi să creeze în ţara noastră, lăsând în urmă, până la trecerea sa în nefiinţă, în anul 1929, o adevărată colecţie de bijuterii arhitectonice. Astăzi, acestea reprezintă nucleul unui patrimoniu cu care ne mândrim, indisolubil legat de istoria regalităţii de la noi. Ele sunt prezentate în aripa Kretzulescu, sub forma unor postere de mari dimensiuni, care ne poartă de la casa natală a lui Líman, până în inima Carpaţilor, la Sinaia şi la Bran,. Acolo, capacitatea sa creatoare a atins apogeul şi a lăsat posterităţii bijuteriile numite Peleş, Pelişor cu toate construcţiile anexe, modernizarea Castelului Bran cel atât de îndrăgit de Regina Maria, şi multe altele, care aşteaptă să fie descoperite şi puse în valoare. Expoziţia a fost pusă la cale de Centrul Ceh şi Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti, cei care, împreună cu Institutul Francez, au organizat un alt eveniment de excepţie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană – expoziţia de fotografie Invazie ’68. Aceasta va face subiectul unei cronici speciale într-unul din numerele noastre viitoare.
Revenind la Palat, în aripa ce adăposteşte Galeria de Artă Românească, la parter, ne putem bucura şi de „Out of Britain – Imagini din Marea Britanie“ – 100 de ani de artă a peisajului din colecţia British Council. Organizată ca o încununare a evenimentelor care au marcat trei sferturi de veac de la înfiin­ţarea acestei prestigioase instituţii de educaţie şi cultură la Bucureşti, expoziţia a prilejuit şi o serie de activităţi conexe, conferinţe şi vizite ghidate oferite de unul dintre autorii expuşi – pictorul David Rayson. Reunind opere de artă din sfere diferite ale vizualului – picturi, sculpturi, fotografii, instalaţii şi montaje audio-video – „Imaginile din Marea Britanie“ ne poartă prin geografia insulei, de la marile oraşe industriale la siturile arheologice celebre, de la peisajul rural la cel al coastelor scăldate de apa mării, într-o incursiune mai puţin obişnuită. Coloritul este, cu foarte mici excepţii, unul destul de tern, dominat de nuanţe de gri, brun şi ocru, în concordanţă cu ceea ce ne imaginăm de obicei atunci când ne gândim la Anglia.
Păşim mai departe pe Calea Victoriei şi, în dreptul Bisericii Zlătari, coborâm în subsolul care se dovedeşte a fi generoasa galerie Victoria Art Center, acolo unde Institutul Balassi a ales să continue şi în acest an tradiţia marcării trecerii dintre ani cu o expoziţie de fotografie. Intitulată „Momente reluate“ şi avându-l ca protagonist pe Zsolt Fekete, aceasta este o incursiune în trecutul şi prezentul peisajului transilvan, alăturând fotografiilor sepia, vechi de un secol şi jumătate, imagini digitale realizate în ultimii câţiva ani. Fiecare nou diptic este o descoperire interesantă, căci nu aflăm doar căderea în ruină şi decrepitudinea la care poate  ne-am aştepta, ci şi, nu de puţine ori, o înmărmurire, o neschimbare care ne face pe noi astăzi să putem vedea aceleaşi monumente care le-au atras atenţia călătorilor din veacul al XIX-lea. Un popas călduros şi instructiv în timpul unei plimbări prin centrul vechi, dacă vreţi să vedeţi şi altceva dincolo de spectacolul străzii.
La „Cervantes“ avem parte de o împletire inedită, dar inspirată, a universului infantil cu cel al adulţilor, şi de o îngemănare a literaturii cu grafica. Expoziţia „Patria comună. Delibes ilustrat“ ne oferă un parcurs interesant prin texte extrase din romanele lui Miguel Delibes (1920-2010), figură marcantă a literaturii spaniole a secolului XX, câştigător a numeroase premii şi membru înReal Academia Española. Fragmentele alese îi au ca protagonişti pe copiii de diferite vârste, din oraş sau de la ţară, iar provocarea pentru câţiva ilustratori cunoscuţi a fost să întregească grafic ceea ce spunea sau doar sugera scriitorul, printr-o imagine de ansamblu şi una de detaliu, completându-se reciproc. Reuşita iniţiativei trebuie să fie apreciată de fiecare vizitator în parte, aşa că puteţi poposi pe bd. Elisabeta, la nr. 38, înainte de o promenadă în Cişmigiu.
În final, rămânem în minunata lume a copilăriei. Fără entuziasmul molipsitor al celor mici, fără credinţa lor nestrămutată în bine şi frumos, sărbătorile nu ar putea fi complete. Le-ar lipsi ingredientul esenţial. Tocmai de aceea le-au fost dedicate două evenimente speciale. Institutul Balassi, prelungind tradiţia de Paşti, a organizat un atelier de pregătit şi decorat turtă dulce de Crăciun, tipică Europei Centrale, în cadrul unui weekend dedicat gastronomiei maghiare. Cu această ocazie, şi adulţii au putut vedea cum se prepară celebrul gulaş. Copiii au fost fascinaţi de jocul cu aluatul, de modelatul formelor şi apoi şi-au dat frâu liber imaginaţiei pentru a crea, din albuş de ou şi zahăr, desene care să împodobească brăduţii, steluţele, clopoţeii şi celelalte figurine. Totul în admiraţia şi cu susţinerea părinţilor. Următorul sfârşit de săptămână, a fost rândul Institutului „Cervantes“ să fie luat cu asalt de copii, pentru care a organizat Festivalul de Crăciun, sub forma unui spectacol ce i-a adus pe cei mici pe scenă, unde au cântat colinde sau au jucat scenete, toate în limba spaniolă. Evenimentul a fost completat şi de premierea felicitărilor desenate de copii special pentru sărbători. Până şi bradul care ne-a întâmpinat la intrare a fost, în spiritul evenimentului, decorat cu urări şi gânduri ale copiilor, scrise pe bucăţi de hârtie colorată şi agăţate acolo unde de obicei vedem globuri. Ne-a reamintit, în felul acesta, că viaţa e frumoasă, plină de culoare, afecţiune, dăruire şi că trebuie să ne bucurăm de ea mereu, dar mai ales de sărbători!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe