Newsflash
Interviuri

Un spital pentru 7.860 de suflete

de Dumitru ŞERBAN - nov. 6 2013
Un spital pentru 7.860 de suflete
   Nu demult, am fost în oraşul Murgeni din judeţul Vaslui. Numărul locuitorilor din această localitate este de 7.860, iar dintre aceştia, 2.036 sunt de etnie romă. În Murgeni există şase unităţi sanitare – Spitalul de Psihiatrie, două cabinete medicale individuale, un cabinet stomatologic şi două farmacii. Despre sănătatea oamenilor din această localitate vasluiană am stat de vorbă cu dr. Serghei Osipov, director medical al Spitalului de Psihiatrie Murgeni. Este originar din Republica Moldova, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ din Chişinău şi, chiar dacă studiile le-a facut în limba rusă, ne-a spus că s-a adaptat la Murgeni. Şi-a început activitatea în anul 2000 şi are de gând să iasă la pensie din unitatea în care este director medical. După ce ne-a prezentat spitalul, l-am provocat la dialog.
   Oferiţi-ne un scurt istoric al unităţii spitaliceşti pe care o coordonaţi din funcţia dumneavoastră de director medical.
   – Spitalul Murgeni a fost construit din ordinul şi prin grija Regelui Carol I, fiind dat în funcţiune în anul 1908. Este situat în partea de est a judeţului Vaslui, la o distanţă de 35 km de Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman“ din Bârlad şi la 80 km de Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. La început, spitalul a funcţionat cu două secţii, de boli interne şi boli contagioase, cu 25 de paturi şi un singur medic. Pe parcursul existenţei spitalului, aici au activat medici care au ajuns somităţi în medicina românească şi care, ulterior, şi-au desfăşurat activitatea în centrele universitare naţionale – Iaşi, Bucureşti, Cluj, Timişoara. Cel mai notoriu exemplu este al academicianului profesor universitar dr. Ion Juvara, care şi-a desfăşurat activitatea la Murgeni, în anul 1939.
   –  Aduceţi-ne, concret şi la obiect, argumente despre infrastructura spitalului de astăzi.
   – Suntem unicul spital acreditat din judeţul Vaslui, în februarie anul curent am primit acreditarea de la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. De precizat că, la 1 mai 2002, a devenit spital de monospecialitate şi, în prezent, are o capacitate de 141 de paturi şi este profilat pe servicii de psihiatrie, cu o secţie de Psihiatrie cu bolnavi cronici în care sunt 105 paturi, Psihiatrie acuţi – 10 paturi, secţia Interne cu 16 paturi, secţia Pediatrie cu 10 paturi, camera de gardă, laborator de analize, farmacie, ateliere de întreţinere şi reparaţie a instalaţiilor şi utilajelor, bloc alimentar, birouri, servicii.
   Vorbiţi-ne şi despre personalul care asigură serviciile în incinta spitalului.
   – În medie, spitalul efectuează un număr de 3.700 de consultaţii şi 2.000 de internări pe an. Avem patru medici specialişti angajaţi ai spitalului – pediatru, psihiatru şi doi medici internişti. Pe lângă aceştia, mai avem încă trei medici rezidenţi în cadrul secţiei de Psihiatrie, care sunt plătiţi de spitalul nostru şi care urmează, imediat după finalizarea rezidenţiatului, să-şi continue activitatea aici. De asemenea, în organigrama spitalului, mai avem un farmacist, un biochimist, un asistent social, un psiholog, 27 de asistente medicale şi 28 de infirmiere. Diferenţa până la 87, numărul total al angajaţilor din unitatea noastră, este constituită din personal auxiliar.
   Să presupunem, domnule doctor, că vă confruntaţi cu o urgenţă. Cum procedaţi? Care sunt primii paşi?
   – Pacientul este adus la noi de rude sau de ambulanţă şi i se acordă primul ajutor, aici, în incinta unităţii spitaliceşti. Dacă poate fi tratat la noi, îi facem o foaie de internare şi îi acordăm cele necesare aici ori îi asigurăm asistenţa medicală de urgenţă în camera de gardă, după care, cu reţetă şi recomandări, pacientul se poate trata la domiciliu. În cazul în care problemele pacientului sunt de o complexitate ce depăşeşte nivelul spitalului, îl dirijăm către Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman“ din Bârlad sau spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, instituţii cu care avem o foarte bună colaborare.
   Vorbiţi-ne despre pacienţii de astăzi pe care-i aveţi internaţi în spital. Câţi sunt? De unde vin aceştia? În ce secţii sunt internaţi?
   – În secţia Psihiatrie avem pacienţi spitalizaţi de o perioadă foarte îndelungată, pacienţi cronici fără posibilitate de reinserţie socială, majoritatea având diagnostic de schizofrenie. De regulă, pacienţii sunt transferaţi din secţiile de Psihiatrie acuţi din spitalele din Vaslui şi Bârlad. O parte din pacienţi sunt din zona arondată Spitalului de Psihiatrie Murgeni, care necesită evaluări periodice sau examinare în funcţie de caz. În urma restructurărilor din sănătate ce au avut loc în anul 2010, au venit aproximativ 30 de pacienţi de la Psihiatrie Băneasa, judeţul Constanţa. În compartimentul interne avem în medie 10–16 pacienţi zilnic, cu o variată patologie somatică. Predomină bolile aparatului respirator, cardiovascular, cât şi ale aparatului locomotor (spondiloze, artrite). În compartimentul Pediatrie sunt, în medie, 10–12 pacienţi cu patologie ce variază în funcţie de anotimp, vara predomină patologia aparatului digestiv, în perioada toamnă-iarnă-primavară, sunt frecvente problemele aparatului respirator, digestiv, respectiv ale tractului urinar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe