Newsflash
Internaționale

Un câine a fost contaminat cu variola maimuței, OMS cere „vigilență”

de L. Budin - aug. 18 2022
Un câine a fost contaminat cu variola maimuței, OMS cere „vigilență”

OMS recomandă vigilenţă, după ce un câine a fost contaminat cu variola maimuței. Se presupune că ogarul a luat virusul de la stăpânii lui bolnavi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut persoanelor infectate cu variola maimuţei să evite expunerea animalelor de companie la virus, după un prim caz de transmitere de la om la câine. Când un virus depășește bariera dintre specii, apar îngrijorări privind o posibilă mutație, potențial mai periculoasă, au subliniat experții, citați de Ouest-France

ogar-variola

Un prim caz de transmitere a variolei maimuţei de la om la animal de companie a fost semnalat săptămâna trecută la Paris și consemnat în revista medicală The Lancet - doi bărbaţi infectaţi care au transmis virusul ogarului lor, relatează AFP și Agerpres.

Acesta este primul caz raportat de transmitere de la om la animal (...) şi credem că este prima dată când un câine este infectat”, a declarat Rosamund Lewis, responsabil tehnic cu gestionarea variolei maimuței din cadrul OMS.

Experții, adaugă ea, erau conștienți de riscul teoretic al acestui tip de transmitere iar agențiile de sănătate publică au prevenit deja persoanele infectate să păstreze distanța față de animalele lor de companie, notează Ouest-France.

Rosamund Lewis a subliniat că „gestiunea deșeurilor este esențială” pentru a reduce riscul de contaminare a rozătoarelor și altor animale din afara gospodăriei.

Situația cea mai puțin dorită este ca virusul să se transmită într-o mică populație de mamifere, cu o densitate mare de indivizi, a subliniat directorul pentru situații de urgență din cadrul OMS, Michael Ryan.

Primăria din New York cere OMS să redenumească variola maimuţei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe