Newsflash
Internaționale

Primăria din New York cere OMS să redenumească variola maimuţei

de L. Budin - iul. 27 2022
Primăria din New York cere OMS să redenumească variola maimuţei

Primăria din New York a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să redenumească variola maimuţei, fiindcă termenul este stigmatizant şi riscă să îi facă pe bolnavi să se izoleze.

Într-un e-mail adresat directorului general al OMS, comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, și-a exprimat îngrijorarea legată de „efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul «variolei maimuţei» le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile”, informează AFP și Agerpres.

nyc

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a evocat el însuşi la jumătatea lunii iunie o posibilă schimbare a denumirii acestei boli, a reamintit Ashwin Vasan în mesajul său.

Potrivit comisarului pentru Sănătate, o astfel de „terminologie” este „ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare”.

În mesajul său, Vasan a reamintit efectele negative provocate de ştirile false difuzate după apariţia HIV. El s-a referit și la rasismul din cauza căruia au avut de suferit comunităţile asiatice în timpul pandemiei COVID.

Faptul că se utilizează în continuare termenul de «variola maimuţei» pentru a descrie epidemia actuală poate să redeștepte aceste sentimente traumatizante de rasism şi de stigmatizare - în special pentru persoanele de culoare, precum şi pentru membrii comunităţilor LGBTQIA+ - şi este posibil ca aceşti oameni să evite din acest motiv să solicite îngrijiri medicale vitale”, a adăugat reprezentantul primăriei.

Din punct de vedere al numărului de cazuri, New York este oraşul cel mai afectat din SUA, cu 1.092 de infectări depistate de la începutul epidemiei.

Variola maimuței, noua provocare mondială

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe