Newsflash
Internaționale

Studiu: Legătura dintre hormonul stresului și glicemie

de Dorina Novac - iul. 16 2020
Studiu: Legătura dintre hormonul stresului și glicemie

Medicii din SUA spun că există o legătură între nivelurile de cortizol și glicemia ridicată la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Oamenii de știință de la Ohio State Wexner Medical Center și Ohio State College of Medicine au efectuat un studiu asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 și care suferă de depresie, în același timp, și au descoperit că există o legătură între aceste două boli, scrie RIANovosti.

stres si glicemie
Sursă imagine: ria.ru

 

Autorii cercetării au constatat la acești pacienți o relație clară între cortizol, numit și hormonul stresului, și glucoză.

„La persoanele sănătoase, nivelurile de cortizol fluctuează în mod natural pe parcursul zilei, crescând dimineața și scăzând noaptea. Dar la participanții cu diabet zaharat de tip 2 și cu depresie, nivelurile de cortizol s-a schimbat în timpul zilei, pe fondul nivelului crescut al glucozei”, a declarat dr. Joshua Joseph de la Centrul pentru Diabet și Metabolism din Ohio Medical Center.

Asocierea cortizolului cu nivelul de glucoză a fost observată numai la persoanele cu diabet zaharat tip 2. Studiile anterioare au arătat că stresul și depresia sunt cele două cauze principale care influențează nivelul cortizolului, ceea ce îngreunează controlul nivelului de zahăr din sânge, de aceea este important ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să evite stresul.

Sursa citată precizează că oamenii de știință au mai sugerat că scăderea cortizolului poate fi folosită ca o modalitate de prevenire a diabetului. Pentru aceasta, ei recomandă utilizarea unor practici psihoterapeutice pentru ameliorarea stresului.

„Am început un nou studiu pentru a afla dacă practicile de gestionare a atenției pot scădea glicemia la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Dar aceasta nu este singura modalitate eficientă de a ameliora stresul. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 știu cât de importante sunt exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă și odihna”, a precizat omul de știință, potrivit RIANovosti.

Dr. Joseph și echipa cu care lucrează continuă să cerceteze relația dintre cortizol și dezvoltarea diabetului, planificând să facă noi studii, în continuare, și despre relația hormonului stresului cu bolile cardiovasculare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe