Newsflash
Internaționale

Stresul posttraumatic poate accelera declinul cognitiv

de Dr. Mariana MINEA - iul. 8 2022
Stresul posttraumatic poate accelera declinul cognitiv

Rezultatele unui studiu arată că la persoanele cu simptome de stres posttraumatic, declinul cognitiv are loc de două ori mai rapid decât la cele fără astfel de simptome.

1Analizând peste 12.000 de femei de vârstă mijlocie care s-au confruntat cu cel puţin o traumă de-a lungul vieţii, cercetătorii au observat că la persoanele cu simptome de stres posttraumatic, declinul cognitiv are loc de două ori mai rapid decât la cele fără astfel de simptome.

Rezultatele, care au fost publicate la 30 iunie în JAMA, sunt parte din studiul Nurses Health Study II, un amplu studiu longitudinal care a urmărit 116.429 de asistente medicale începând cu anul 1989. Cele 12.270 de femei cu antecedente de stres posttraumatic (PTSD) au fost evaluate prin chestionare în perioada 1 martie 2008 – 28 februarie 2010 (participantele aveau la începutul perioadei de urmărire vârsta mediană de 61,1 ani).

Persoanele cu simptome de PTSD au prezentat în acest interval de timp un declin cognitiv mai accelerat, determinat prin evaluarea memoriei de învăţare și memoriei de lucru, decât cele fără astfel de simptome. Această asociere nu a putut fi explicată prin alţi factori recunoscuţi ca având impact asupra cogniţiei, precum depresia ori consumul de alcool.

Declinul cognitiv este un factor de risc pentru boala Alzheimer și alte demenţe, precum și pentru diferite probleme de sănătate. Mai multe cercetări sunt necesare pe această temă. Studiul indică faptul că persoanele cu PTSD au nevoie de tratament al simptomelor de stres posttraumatic și că ar putea beneficia de screening al declinului cognitiv.

Tratament pentru cefalee și PTSD

Un alt studiu recent indică faptul că terapia cognitiv comportamentală aduce beneficii semnificative persoanelor care suferă atât de cefalee persistentă dobândită în urma unui traumatism cranio-cerebral, cât și de stres posttraumatic, comparativ cu îngrijirea uzuală.

Studiul, randomizat, a analizat aproape 200 de veterani americani. Ei au fost alocaţi să urmeze opt sesiuni de terapie cognitiv comportamentală (TCC) pentru durerile de cap, 12 sesiuni de TCC pentru PTSD ori să primească tratamentul uzual.

Acesta din urmă include unul sau mai multe tratamente din cadrul abordării multidisciplinare a traumei multiple, și anume farmacoterapie, terapii fizice și ocupaţionale, acupunctură și masaj.

TCC pentru cefalee folosește concepte care urmăresc reducerea dizabilităţii provocate de cefalee și îmbunătăţirea dispoziţiei. Include componente precum relaxarea, stabilirea de obiective pentru activităţi pe care pacienţii vor să le realizeze și planificarea respectivelor situaţii.

TCC pentru PTSD este o metodă de psihoterapie recunoscută pentru tratamentul tulburării de stres posttraumatic. Ea îi învaţă pe pacienţi cum să își evalueze și să își modifice gândurile supărătoare și maladaptative privind trauma trăită, schimbarea gândurilor
putându-le schimba dispoziţia.

Surpriza cercetătorilor a fost să descopere că metoda de terapie cognitiv comportamentală destinată cefaleei a avut efecte pozitive și asupra PTSD (în timp ce TCC destinată stresului posttraumatic a funcţionat doar împotriva acestuia).

Conducătorul studiului, dr. Donald McGeary, Departamentul de Medicină de Reabilitare al Health Science Center, San Antonio, din cadrul Universităţii din Texas, consideră că aceste îmbunătăţiri se datorează probabil creșterii încrederii pacienţilor că își pot controla și gestiona singuri cefaleea. Sentimentul de control ar putea fi elementul-cheie care îi ajută „să își recupereze viaţa”, și astfel ei pot funcţiona mai bine.

Citiți și: Grăsimea de la nivelul coapsei și riscul de IC

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe