Newsflash
Internaționale

Grăsimea de la nivelul coapsei și riscul de IC

de Dr. Mariana MINEA - iul. 8 2022
Grăsimea de la nivelul coapsei și riscul de IC

Nivelul mai mare de grăsime intramusculară la nivelul coapsei s-a asociat unui risc mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă (IC), arată un studiu publicat luna aceasta în JACC: Heart Failure.

2Asocierea a fost independentă de alţi factori de risc cardiometabolici și de măsurători ale adipozităţii, precum indicele de masă corporală.
Este cunoscut faptul că obezitatea și modul de distribuţie a grăsimii – visceral și subcutanat – influenţează riscul cardiometabolic.

Acest risc este influenţat și de dispunerea grăsimii în jurul și în interiorul ţesuturilor nonadipoase, precum ţesutul muscular scheletic – grăsime denumită „ectopică”. În cadrul unui studiu, specialiștii de la Southwestern Medical Center, Dallas, au măsurat nivelul acesteia cu ajutorul tomografiei computerizate.

Ei au analizat datele provenind de la 2.399 de persoane cu vârsta între 70 și 79 de ani, fără insuficienţă cardiacă, pe care i-au urmărit timp de 12 ani. În acest interval de timp au fost înregistrate 485 de evenimente de tip IC. Persoanele cu niveluri crescute de grăsime intramusculară (dar nu și intermusculară) au avut un risc cu 34% mai mare de a dezvolta un eveniment de tip IC.

Asocierea a fost ușor atenuată când s-au făcut ajustări privind markerii inflamatori, sugerând că inflamaţia poate contribui la acest rezultat. Nivelul ridicat de grăsime intramusculară s-a asociat cu IC cu fracţie de ejecţie scăzută, dar nu și cu IC cu fracţie de ejecţie păstrată.

Specialiștii încurajează realizarea de studii suplimentare, care să evalueze dacă reducerea grăsimii intramusculare ori modificarea calităţii acesteia, prin noi modalităţi de antrenament fizic sau prin ajustări nutriţionale, ar putea reduce riscul de insuficienţă cardiacă.

Citiți și: Stresul posttraumatic poate accelera declinul cognitiv

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe