Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Radiațiile ultraviolete C, testate pentru a dezinfecta suprafețele

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 11 mai 2020, ora 14:13

Oamenii de știință vor să afle dacă un nou tip de lampă cu ultraviolete poate fi folosit în stațiile de autobuz, în avioane și în școli pentru a ucide virusurile periculoase, devenind astfel un aliat și în lupta contra COVID-19.

Cercetătorii de la Columbia University lucrează la astfel de lămpi cu radiații ultraviolete de ani de zile, iar pandemia actuală ar putea confirma valoarea eforturilor lor, scrie medicalxpress.com. Cu toate acestea, nu toate radiațiile ultraviolete sunt la fel. UVC sau radiațiile ultraviolete C sunt periculoase, cauzând cancer de piele și probleme oculare, așa că pot fi folosite pentru dezinfecție doar atunci când nimeni nu este prezent în încăpere.

virus dezinfectare

Potrivit sursei citate, sistemul de transport cu metroul din New York, urmând exemplul metroului din China, plănuiește să utilizeze lămpile cu ultraviolete pentru a dezinfecta trenurile, dar doar pe timpul nopții, când circulația este oprită.

Lungimi de undă sigure pentru oameni

O echipă de cercetători de la Columbia's Center for Radiological Research experimentează acum cu raze lungi de UVX, adică acele radiații care au o lungime de undă de 222 nanometri care le fac a fi sigure pentru oameni, dar totuși letale pentru virusuri, a explicat unul dintre oamenii de știință de la acest centru de cercetare.

La aceste frecvențe, explică el, radiațiile nu pot penetra suprafața pielii și nici cea a globului ocular. Acest lucru înseamnă că radiațiile UVC ar putea fi folosite în spații închise și aglomerate, acolo unde riscul de contaminare este mare, iar de aici apare un potențial uriaș pentru a aborda pandemia actuală de COVID-19.

În 2013, echipa de la Universitatea Columbia a început să studieze eficacitatea radiațiilor UVC cu rază lungă împotriva bacteriilor rezistente la medicamente. Apoi echipa a examinat eficiența radiațiilor ultraviolete C împotriva virusurilor, inclusiv împotriva virusului gripal. Recent, însă, atenția oamenilor de știință s-a îndreptat către coronavirus și vor să descopere cum ar putea aplica ceea ce se știe deja despre UVC în actuala situație.

Ce au arătat experimentele pe șoareci

Pentru a testa impactul radiațiilor ultraviolete UVC asupra noului coronavirus, echipa de cercetători și-a mutat echipamentul într-un laborator extrem de securizat de la Universitatea Columbia.

Experimentele desfășurate au arătat clar că razele UVC distrug virusul de pe suprafețe în decurs de minute. În perioada următoare, echipa plănuiește să testeze lămpile cu ultraviolete pe virusurile suspendate în aer (cum se întâmplă atunci când o persoană tușește sau strănută). În paralel, în prezent, se efectuează studii pentru a confirma că aceste raze sunt inofensive la oameni.

Ce trebuie să reținem este că pe o perioadă de 40 de săptămâni, laboratorul a expus modele de șiareci la acest tip de radiații UVC (numite far-UVC) „opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, la intensități de 20 de ori mai mari decât ne-am fi gândit să folosim pe oameni”.

Rezultatele au fost că după ce au testat ochii și pielea rozătoarelor, David Brenner, directorul Center for Radiological Research de la Universitatea Columbia din New York, a spus: „nu am descoperit absolut nimic; soarecii sunt foarte feriți”. Experimentul va mai continua 20 de săptămâni.

Rezultatele oamenilor de știință nu pot fi pe deplin validate de comunitatea științifică până când restul etapelor nu au fost încheiate, chiar dacă echipa de cercetători a înaintat rezultatele preliminare publicației „Nature”.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: studii coronavirus virusuri proceduri de dezinfectie sistem modern de dezinfectare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.