Newsflash
Internaționale Știri

OMS cere reglementări mai stricte împotriva grăsimilor trans din alimente

de L. Budin - ian. 30 2024
OMS cere reglementări mai stricte împotriva grăsimilor trans din alimente

S-au decernat certificatele OMS care recompensează progresul în eforturile de reglementare, Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită şi Thailanda fiind țările premiate.

Aproape jumătate din populația globală este protejată, prin intermediul unor reglementări stricte, de acțiunea dăunătoare a acizilor graşi trans din alimente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a îndemnat pe ţările rămase în urmă din acest punct de vedere să îşi dubleze eforturile. 

OMS nu şi-a atins deocamdată obiectivul de a eradica acizii graşi trans din alimente cel mai târziu în anul 2023, în contextul în care aceste grăsimi cauzează 500.000 de decese premature în fiecare an, informează AFP și Agerpres.

Organizația a amânat obiectivul pentru 2025 -  dar, de acum, 53 de ţări care acoperă 46% din populaţia globală implementează măsuri de bune practici, comparativ cu 11 ţări şi 6% în 2018, când OMS a lansat această campanie.

Se estimează că prin adoptarea de către toate ţările a unor politici de reglementare ar putea fi salvate aproximativ zeci de mii de vieţi pe an.

Acizii graşi trans nu au niciun efect benefic cunoscut pentru sănătate, dar prezintă riscuri enorme. Suntem foarte bucuroşi că un număr atât de mare de ţări au introdus politici care interzic sau limitează acizii graşi trans în alimente”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS le-a îndemnat pe celelalte ţări să urmeze acest exemplu şi a cerut continuarea dialogului cu reprezentanții industriei alimentare.

Acizii graşi trans cresc concentraţia de colesterol LDL, o lipoproteină care provoacă blocarea arterelor şi infarct miocardic. Majoritatea acizilor graşi trans provin din uleiuri vegetale parţial hidrogenate, produse la scară industrială. Aceste uleiuri sunt ieftine şi prelungesc durata de conservare a alimentelor transformate.

OMS recomandă fie limitarea la 2 grame de acizi graşi trans industriali la fiecare 100 de grame de grăsime, în toate alimentele, fie interzicerea obligatorie la scară naţională a producţiei sau a utilizării de uleiuri parţial hidrogenate.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a decernate certificatele OMS care recompensează progresele obţinute în lupta împotriva acestui flagel, Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită şi Thailanda fiind premiate. Pentru a fi eligibile, țările trebuie să fi implementat cele mai bune practici, apoi să asigure durabilitatea lor graţie unor sisteme riguroase de monitorizare.

Statele premiate vor trebui să transmită la fiecare trei ani date actualizate pentru a-și păstra aceste distincții. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe