Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Menopauza, influenţată de genetică

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 13 august 2021

Cercetătorii au descoperit aspecte genetice care pot influenţa vârsta instalării menopauzei, putând oferi soluţii pentru tratamentele de fertilitate și putând crește perioada de fertilitate.

p4Oamenii de știinţă de la Universităţile Cambridge, Exeter și Copenhaga au analizat genele a peste 200.000 de femei și au identificat 300 de semnale genetice care ar putea ajuta la identificarea persoanelor predispuse la instalarea precoce a menopauzei.

Două gene, CHEK1 și CHEK2, au fost cei mai importanţi determinanţi. Când CHEK2 a fost inhibată la șoareci, a crescut perioada de fertilitate a acestora, iar în cazul supraexpresiei CHEK1, a apărut creșterea numărului iniţial de ovocite.

Similar, la femeile care nu prezentau un nivel suficient al CHEK2, instalarea menopauzei s-a produs cu trei ani mai târziu faţă de cele cu niveluri normale ale genei.

Implicaţiile clinice ale acestor descoperiri sunt extrem de importante, menopauza precoce crescând riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 2 și a fracturilor.

În același timp însă, menopauza precoce se asociază cu o scădere a riscului unor tipuri de cancer, precum cel de sân sau ovarian – cancere hormon-sensibile.

https://www.theguardian.com/society/2021/aug/04/genetic-secret-to-age-women-start-menopause-discovered

Etichete: simptome menopauza premenopauza menopauza genetica

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.