Newsflash
Internaționale

Medicii ar putea identifica microfracturile în culori, datorită unei noi tehnologii

de Florentina Ionescu - nov. 13 2019
Medicii ar putea identifica microfracturile în culori, datorită unei noi tehnologii

Experții spun că o nouă tehnologie de la baza radiografiei ar putea revoluționa modul în care medicii identifică anomaliile la nivel microscopic.

Folosind o tehnologie inovatoare, cercetătorii de la University of Maryland, Baltimore County și University of Baltimore testează o nouă metodă de radiografie care folosește culorile pentru a identifica microfracturile din oase, scrie Science Daily. În trecut, microfracturile erau imposibil de observat prin folosirea imagisticii standard din radiografie.

Dipanjan Pan, profesor la University of Maryland, Baltimore County, este autorul corespondent al acestui nou studiu. El și-a propus să vadă în ce direcție va merge următoarea generație de radiografii și să găsească răspunsul la întrebarea: Cum putem detecta o crăpătură microscopică într-un os, ceva care nu este vizibil dacă folosim radiografia?

Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, laboratorul profesorului Dipanjan Pan a dezvoltat nanoparticule care navighează și se alipesc în mod specific de zonele în care există crăpături microscopice. El le numește „particule GPS”.

radiografie genunchi

Oamenii de știință au început această cercetare la University of Illinois Urbana-Champaign. Ei au programat aceste particule să se închidă în zona corectă a crăpăturilor microscopice. Odată ce particulele s-au atașat de aceste zone cu crăpături de mici dimensiuni, ele rămân acolo, lucru care este crucial pentru procesul investigațiilor imagistice.

Particulele oamenilor de știință conțin hafniu, iar o nouă tehnică bazată de razele X, dezvoltată de o companie din Noua Zeelandă, realizează apoi imagini CT ale corpului, astfel încât particulele de hafniu să apară în culori. Acest lucru oferă medicilor o imagine foarte clară și le arată unde sunt localizate fisurile microscopice.

De ce se folosește hafniul?

Acest element chimic este întrebuințat deoarece compoziția lui îl face să fie detectabil de către razele X, generând un semnal care poate fi apoi folosit pentru a obține o imagine a fisurilor din oase. Echipa de cercetători a arătat că hafniul este suficient de stabil pentru a fi folosit în testele ce implică ființe vii și că poate fi eliminat (excretat) din corp în siguranță.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe