Newsflash
Internaționale

Hidroxiclorochina, controversată în tratamentul COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 5 2020
Hidroxiclorochina,  controversată în tratamentul COVID-19

Combinaţiile terapeutice care conţin hidroxiclorochină și clorochină nu par a fi eficiente în tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, asociind reacţii adverse semnificative și mortalitate crescută, arată studii recente.

Hidroxiclorochina in tratamentul COVID-19Un grup de cercetători a publicat recent rezultatele unui studiu observaţional amplu în The Lancet, în care au fost incluse 100.000 de persoane și 671 de spitale de pe șase continente.

În cadrul lotului studiat, a fost comparată evoluţia a 14.888 de pacienţi cu COVID-19 trataţi cu hidroxiclorochină și clorochină în monoterapie sau în asociere cu macrolide (azitromicină sau claritromicină) cu evoluţia a 81.144 de pacienţi cu COVID-19 care nu au primit acest tratament.

În urma analizării rezultatelor s-a constatat că utilizarea hidroxiclorochinei în monoterapie sau în combinaţie cu macrolide era asociată cu mortalitate crescută pe parcursul spitalizării (16,4%-23,8% versus 9,3%). În plus, pacienţii trataţi cu hidroxiclorochină și o macrolidă prezentau un risc de cinci ori mai mare de aritmii cardiace severe.

Hidroxiclorochina sau clorochina în combinaţie cu macrolidele sunt utilizate în tratamentul COVID-19, deși nu există dovezi clare cu privire la beneficii. Cu toate că aceste preparate medicamentoase sunt eficiente în tratamentul malariei sau al bolilor autoimune, profilul de siguranţă și eficacitatea lor sunt insuficient evaluate în cazul infecţiei cu noul coronavirus, susţin autorii studiului.

„În cadrul studiului, cel mai mare de acest fel, am analizat 100.000 de pacienţi (cu COVID-19) de pe șase continente și nu am descoperit nici cel mai mic indiciu de beneficii, numai riscuri, iar datele sunt suficient de clare”, a declarat pentru dr. Frank Ruschitzka, directorul Heart Center, din cadrul Spitalului Universitar din Zürich, Elveţia, în calitate de autor al studiului.

Efectele asupra pacienţilor oncologici

Tratamentul COVID-19 cu hidroxiclorochină în diferite combinaţii asociază un risc de mortalitate de trei ori mare în cazul pacienţilor oncologici, conform rezultatelor unui studiu recent prezentat în cadrul întâlnirii virtuale ASCO (American Society of Clinical Oncology).

„Tratamentul cu hidroxiclorochină și azitromicină a fost asociat cu creșterea riscului de deces. (...) Nu există dovezi suficiente pentru a sprijini utilizarea de rutină a hidroxiclorochinei”, susţine dr. Howard Burris, președintele ASCO, citat de Reuters, acesta sugerând precauţii suplimentare până la clarificarea situaţiei.

Studiul, publicat de asemenea în The Lancet, care a inclus 928 de pacienţi oncologici infectaţi cu noul coronavirus în intervalul martie-aprilie 2020, a constatat că 13% dintre pacienţi au decedat la 30 de zile de la diagnosticarea infecţiei.

„Această rată de mortalitate este aproape dublă în comparaţie cu cea înregistrată în cazul pacienţilor la nivel global, de 6,5%”, subliniază principalul autor al studiului, prof. dr. Jeremy L. Werner, de la Vanderbilt University Medical Center, Nashville, Tennessee, SUA.

Totuși, autorii studiului susţin că sunt necesare cercetări suplimentare pentru elucidarea riscurilor și beneficiilor asociate tratamentului controversat.

Clarificări așteptate  în luna iunie

În urma efectuării unor investigaţii proprii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) promite furnizarea mai multor date cu privire la profilul de siguranţă al hidroxiclorochinei în tratamentul COVID-19 în luna iunie, informează Reuters.

Între timp, Franţa, Italia și Belgia au decis întreruperea utilizării hidroxiclorochinei în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, din cauza incertitudinilor legate de siguranţa acestui medicament,
informează aceeași sursă.

Franţa a anulat un decret care le permitea medicilor administrarea medicamentului, în Italia, AIFA (L’Agenzia Italiana del Farmaco) a suspendat autorizarea hidroxiclorochinei în tratamentul COVID-19 în afara trialurilor clinice, iar autorităţile din Belgia au emis un avertisment cu privire la utilizarea acestui preparat împotriva noului coronavirus în afara contextului studiilor clinice, care ar trebui să ia în  considerare și potenţialele riscuri asociate.

„Noile dovezi clinice referitoare la utilizarea hidroxiclorochinei în cazul subiecţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 (...) indică un risc crescut de reacţii adverse, cu foarte puţine, sau chiar fără beneficii asociate”, potrivit declaraţiilor AIFA.


Notă autor:

Bibliografie
1. https://www.medscape.com/viewarticle/931061
2. Mehra, M., Desai, S., Ruschitzka, F. and Patel, A., 2020. Hydroxychloroquine Or Chloroquine
With Or Without A Macrolide For Treatment Of COVID-19: A Multinational Registry Analysis.
The Lancet (Published online: May 22, 2020). DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-
6736(20)31180-6
3. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-who-hydroxychloroq/who-expects-
hydroxychloroquine-safety-findings-by-mid-june-idUSKBN2322EX
4. https://www.medscape.com/viewarticle/931182
5. Jeremy L. Warner et al. (2020). Clinical impact of COVID-19 on patients with cancer
(CCC19): a cohort study. The Lancet, (online) Available at:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31187-9/fulltext (Accessed
1 Jun. 2020).
6. https://www.onclive.com/conference-coverage/asco-2020/active-cancer-strongly-associated-
with-increased-covid19-mortality///?p=1
7. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-cancer/hydroxychloroquine-
combination-risky-for-cancer-patients-with-covid-19-study-idUSKBN2343I7

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe