Newsflash
Internaționale

Gravidele transmit copilului anticorpi protectori în urma COVID-19

de Florentina Ionescu - feb. 24 2021
Gravidele transmit copilului anticorpi protectori în urma COVID-19

Anticorpii care protejează împotriva COVID-19 se pot transmite de la mamă la făt în pântece, potrivit unui studiu nou, de la Weill Cornell Medicine.

Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine și cei de la NewYork-Presbyterian au publicat recent un studiu în „American Journal of Obstetrics and Gynecology” care arată că mamele pot transmite la făt anticorpii care protejează împotriva COVID-19, scrie www.sciencedaily.com

anticorpi covid gravide

Această descoperire, publicată în 22 ianuarie, se alătură numărului din ce în ce mai mare de dovezi care sugerează că femeile însărcinate care generează anticorpi protectori după ce au contractat coronavirusul SARS-CoV-2 adesea transmit o parte din acea imunitate naturală la făt. Rezultatele acestea susțin ideea că vaccinarea viitoarelor mămici ar putea avea în același timp beneficii pentru bebelușii lor.

„De vreme ce acum putem spune că s-a arătat că anticorpii pe care femeile însărcinate îi produc împotriva COVID-19 sunt transmiși la bebeluș, noi suspectăm că există o șansă destul de mare ca mamele să transmită anticorpii pe care corpul lor îi produce după ce au fost și vaccinate”, a declarat dr. Yawei Jenny Yang, profesor asistent de patologie și medicină de laborator la Weill Cornell Medicine, autorul senior al acestui studiu.

Echipa de cercetători a analizat mostrele de sânge de la 88 de femei care au născut la Centrul Medical NewYork-Presbyterian/Weill Cornell în perioada martie-mai 2020, într-o perioadă în care orașul New York a fost epicentrul global al pandemiei.

Toate femeile aveau în sânge anticorpii de pe urma COVID-19, ceea ce indica faptul că au contractat virusul la un anumit moment, chiar dacă 58% dintre aceste femei nu prezentau simptome.

Deși anticorpii au fost detectați atât la femeile gravide simptomatice, cât și la cele asimptomatice, cercetătorii au observat că, de fapt, concentrația de anticorpi a fost semnificativ mai mare în cazul femeilor simptomatice.

Ei au mai descoperit că modelul general al răspunsului anticorpilor a fost similar cu răspunsul observat la alți pacienți, confirmând faptul că femeile însărcinate au același tip de răspuns imun la virus la fel ca populația mai mare de pacienți. Acesta era un lucru care nu se știa anterior cu siguranță, pentru că sistemul imunitar al femeii se modifică pe parcursul sarcinii.

Totodată, potrivit studiului, vasta majoritate a bebelușilor născuți de aceste femei (78%) au avut anticorpi ce au putut fi detectați în sângele din cordonul ombilical.

Nu a existat nicio dovadă că oricare dintre sugari a fost direct infectat cu virusul și toți bebelușii au avut rezultate negative în ce privește COVID-19 la momentul nașterii, indicând faptul că anticorpii au trecut prin placentă în fluxul sanguin al fătului.

Nou-născuții cu mame simptomatice au avut, de asemenea, valori mai mari ale anticorpilor decât cei născuți de mamele care nu au prezentat simptomele de COVID-19.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe