Rezultatele unui nou studiu american, efectuat pe maimuţe, ne arată că un booster special creat pentru varianta Omicron nu ar avea un efect diferit faţă de un booster obișnuit.
Boosterul de la Moderna existent pe piaţă a determinat rezultate similare comparativ cu administrarea unui booster creat special pentru varianta Omicron. Studiul, care urmează a fi peer-reviewed, a inclus maimuţe care au fost vaccinate cu două doze de vaccin Moderna. Apoi, la distanţă de nouă luni, le-a fost administrat un booster convenţional sau unul specific, îndreptat împotriva variantei Omicron.
Ambele tipuri de boostere administrate au determinat creșteri comparabile și semnificative ale titrului de anticorpi neutralizanţi. Daniel Douek, de la Institutul Naţional pentru Alergii și Boli Infecţioase, unul dintre conducătorii studiului, consideră că aceste vești sunt foarte bune, ele semnalând faptul că vaccinul nu trebuie modificat radical pentru a ţinti și varianta Omicron. Metodologia studiului efectuat pe maimuţe constă în vaccinarea acestora și apoi infectarea lor cu virus, pentru a măsura răspunsul imun. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele la subiecţi umani. Companiile Pfizer și Moderna au început deja testarea unor boostere specifice pentru Omicron.
https://www.dw.com/en/covid-digest-monkey-study-finds-omicron-booster-may-not-be-needed/a-60669076
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe