Newsflash
ACTUALITATE Știri

Institutul Cantacuzino aniversează 103 ani de existență

de Magdalena Tănăsescu - apr. 3 2024
Institutul Cantacuzino aniversează 103 ani de existență

Înființat legal în 1921, Institutul „Dr. Ion Cantacuzino” a avut la bază Laboratorul de Medicină Experimentală, creat de renumitul medic la începutul secolului XX, respectiv în anul 1901.

Este vorba de fapt de acel „laborator-uzină”, cum îl numea profesorul Ion Cantacuzino. Laboratorul a avut misiunea istorică, pusă în slujba umanității, de preparare de seruri și vaccinuri ce au biruit în lupta aspră antiepidemică din timpul celor două mari flageluri – Al Doilea Război Balcanic din 1913 și Primul Război Mondial (1916-1918). 

 

 

În Monitorul Oficial din 16 iunie 1921 a fost publicată Legea privind înființarea ,,Institutului de seruri și vaccinuri Dr. Ion Cantacuzino", votată în Parlament și promulgată de Regele Ferdinand la 13 iulie 1922, cu Decretul nr. 3068. 

 

„Institutul s-a instalat în actuala clădire în 1924, fiind gândit ca un «cartier general» de luptă pentru prevenirea și combaterea bolilor infecțioase. Prin institut s-au derulat, de-a lungul vremii, numeroase programe naționale de sănătate publică”, se menționează într-un comunicat.

 

Considerat unul dintre părinții școlii românești de microbiologie și al sistemului sanitar modern, Ion Cantacuzino era văzut drept „medicul curant al întregii națiuni române”. 

 

 

„La ceas aniversar, cu recunoștință pentru moștenirea primită pe firul anilor de la Profesorul Ion Cantacuzino, ne dorim să fim urmași demni de renumele Institutului care astăzi a ajuns la 103 ani de activitate neîntreruptă, cu oameni dedicați care s-au remarcat ca modele demne de urmat, cu soluții și idei pentru depășirea multiplelor crize apărute. Generațiile următoare au nevoie de modele pozitive, de personalități cu probitate morală ireproșabilă”, se mai spune în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe