Newsflash
Știri

INHT: Acordarea de bani donatorilor de plasmă ar putea crea discriminări

de Dorina Novac - aug. 17 2020
INHT: Acordarea de bani donatorilor de plasmă ar putea crea discriminări

Reprezentanţii Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională consideră că acordarea de bani donatoritlor de plasmă ar putea crea discriminări, deoarece donatorii de sânge nu primesc aceste beneficii.

Acordarea de sume de bani donatorilor de plasmă convalescentă ar putea crea premisele unei discriminări, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau componente sanguine nu primesc aceste beneficii, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Hematologie Transfuzională (INHT) „Prof. dr. C.T.Nicolau” București.

donare sange
Sursă imagine: Pixabay

 

„În România, activitatea de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană este reglementată de Legea nr.282/2005, cu modificările și completările ulterioare, care prevede la art.4, pct.c) faptul că, «donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat», iar donatorul de sânge este definit ca «orice persoană sănătoasă care acceptă să i se preleveze 450 ml de sânge, în mod voluntar, anonim și neremunerat», fiind interzisă orice formă de plată a donatorului de sânge”, informează sursa citată.

Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională aminteşte că statul român are obligaţia de a respecta reglementările la nivel european referitoare la donarea de sânge, inclusiv respectarea principiilor etice în comerţul cu substanţe terapeutice de origine umană.

„Consiliul Europei promovează donările gratuite și voluntare de sânge și plasmă. Prin urmare, acordarea unei recompense financiare, în vouchere, pentru donatorii de plasmă convalescentă, contravine Directivei 98/2002 privind stabilirea standardelor de calitate și securitate pentru recoltarea, controlul, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui uman și a componentelor sanguine și de modificare a Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman”, se arată în comunicat.

În opinia INHT, donarea de sânge este şi trebuie să rămână un act umanitar, iar donatorii îşi doresc să doneze sânge din compasiune şi ca gest umanitar, nu pentru remuneraţii şi beneficii.

Totodată, potrivit institutului, statul român, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia să implementeze Directivele europene în termenele şi condiţiile stabilite de Parlamentul European.

Iar încălcarea acestor reglementări ar putea atrage răspunderea statului român în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu toate consecinţele legale care decurg din acest fapt.

Consiliul General al Capitalei a adoptat joi proiectul „Donează plasmă, salvează viaţă”, care prevede acordarea unui sprijin finaciar în valoare de 4.800 de lei/beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe