Newsflash
OPINII

Impresii personale de la congresul SNMF

de Dr. Valentin PANTEA - oct. 28 2022
Impresii personale de la congresul SNMF

Cele mai multe aplauze la Congresul SNMF de anul acesta (Craiova, 20-23 octombrie) le-a primit cvartetul de coarde invitat să cânte la final.

medicina familiei

Congresul de la Craiova a găzduit și alegerile pentru boardul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Dar nu despre alegeri vreau să vorbesc acum, ci despre discursul autorităţilor care au luat cuvântul în deschiderea evenimentului.

Surpriza plăcută a fost faptul că ministrul Alexandru Rafila, aflat într-o vizită de lucru în Cuba, a transmis un mesaj în deschiderea congresului. A vorbit frumos despre Medicina de Familie (MF), a promis chiar că se va pune bază pe ea și că în viitor îi vor crește rolul și competenţele. Președintele SNMF, dr. Dina Mergeani, a mulţumit la finalul discursului său pentru promisiunile făcute și, parcă citind gândurile medicilor de familie din ţară, a spus că trage nădejde că o să vedem și ceva realizări concrete în acest sens. Pentru că de prea mult timp medicii de familie așteaptă să fie valorificaţi și răsplătiţi precum colegii care lucrează în UE în același domeniu.

Profesorul Daniel Coriu, președintele CMR, a vorbit despre planurile de viitor și speranţele pe care le are Colegiul pentru toţi medicii din sistemul medical. Evident că și noi, medicii de familie, ne punem speranţele în CMR, întrucât, conform Legii 95/2006, doar acesta poate negocia Contractul-cadru cu CNAS pentru medicii de familie (asociaţiile profesionale și patronatele medicilor de familie au doar rol consultativ, nu de negociere cu CNAS).

Punctul pe I

Dintre oficialităţile care au mai luat cuvântul s-a remarcat Aurelia Filip, unul dintre viceprimarii Craiovei, care a lăudat autorităţile locale pentru banii investiţi în spitalele craiovene și ne-a amintit că partidul din care face parte a mărit semnificativ și de mai multe ori salariile medicilor din spitale. De la bun început, însă, a recunoscut că nu a venit cu un discurs pregătit. Poate-ar fi fost totuși bine să știe diferenţa dintre medicina primară și spitale și că medicii de familie au fost „uitaţi” de fiecare dată când au fost mărite salariile medicilor din spitale. Personal, am fost dezamăgit de discursul Aureliei Filip, care denotă „interesul și înţelegerea” politicienilor pentru MF și pentru medicii de familie.

Cristian-Marian Șovăilă, secretarul general al Consiliului Judeţean Dolj, a pus însă punctul pe i, prezentând situaţia MF din Dolj: „Dintr-un total de 390 de medici de familie, în 2021 au decedat 10, iar în locul lor nu a venit niciunul nou care să preia listele de pacienţi, 170 sunt pensionaţi, dar încă lucrează în cabinet pentru că nu are cine să le preia praxisul, dar și pentru că după aproape 40 de ani de muncă pensia le este insuficientă. În plus, 70 de medici de familie au peste 67 de ani și încă lucrează, cu dispensă de la Colegiu”.

După cum spunea și Cristian Șovăilă, situaţia MF din Dolj nu este deloc îmbucurătoare; din păcate, este la fel în toate judeţele: o lipsă deja subacută de medici de familie, lipsă care se va agrava ţinând cont că medicii tineri de familie preferă fie să plece să lucreze în alte ţări din UE (acolo unde MF este apreciată și răsplătită corespunzător), fie fac un alt rezidenţiat într-o specialitate mai liniștită.

Așa că nu este de mirare că cele mai multe aplauze le-a primit cvartetul de coarde, invitat să cânte la final, care a interpretat excelent bucăţi muzicale scrise de Mozart și Vivaldi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe