Newsflash
OPINII

Imixtiuni politice în CMR

de Dr. Valentin PANTEA - mai 20 2022
Imixtiuni politice  în CMR

Guvernanţii și parlamentarii nu înţeleg să respecte autonomia unei instituţii profesionale și încearcă să intervină în funcţionarea ei.

politicLa 8 august 2019, guvernanţii români au considerat că pot da o Ordonanţă a Guvernului (OG nr. 9) prin care să modifice ei componenţa și normele de funcţionare ale Colegiului Medicilor din România (CMR). Personal, nu-mi amintesc care-o fi fost urgenţa de era nevoie de o ordonanţă și nici nu am înţeles de ce guvernanţii au considerat că au dreptul să intervină în administrarea unei instituţii profesionale autonome.

În esenţă, respectiva OG stipula ca membrii Colegiilor judeţene să fie aleși după specialităţi, în funcţie de proporţionalitatea specialităţilor la nivel naţional: 46,17% pentru specialităţile medicale; 10,26% pentru specialităţile paraclinice; 19,15% pentru specialităţile chirurgicale; 24,42% pentru Medicina de Familie.

Evident că proporţia medicilor specialiști nu este aceeași în fiecare judeţ, dar Guvernul a găsit un „pat al lui Procust”. Dar astfel de împărţire nu există în niciun stat european, pentru că ea încalcă dreptul fiecărui membru CMR de a candida și de a fi ales în mod egal cu ceilalţi membri.

Conform prevederilor art. 419, lit. a) din Legea nr. 95/2006 (Legea Sănătăţii), toţi membrii CMR au dreptul de a alege și de a fi aleși fără discriminare în Colegiile medicale judeţene și în cel naţional. Prin extrapolare, este ca și cum ai permite votul pentru alegerile parlamentare pe criterii etnice, rasiale ori de vârstă, gen etc.

Dacă în mod evident nu este permisă o astfel de împărţire a dreptului de a fi ales și de a vota în alegerile parlamentare, nu văd de ce ar putea fi considerată corectă o astfel de prevedere pentru alegerile pentru Colegiile medicale... Această împărţire pe specialităţi nu este doar discriminatorie și restrictivă, ci și segregaţionistă – mai e un pas și ne vom trezi cu Colegii pe specialităţi medicale.

În plus, medicii de familie sunt scoși din rândul specialităţilor medicale (deși Medicina de Familie este o specialitate medicală care are normat un stagiu de rezidenţiat de patru ani finalizat cu un examen), iar medicii generaliști (fără specializare) și medicii rezidenţi, deși sunt obligaţi să fie membri ai Colegiului pentru a putea profesa, pierd dreptul de a candida și de a fi aleși în Colegiile judeţene și în CMR.

Numiri fără vot

O altă prevedere a acestei OG modifică și modul în care sunt aleși președinţii Colegiilor teritoriale (judeţene) și al CMR, bulversând funcţionalitatea acestor instituţii. În plus, această ordonanţă prevede ca „din Consiliul Naţional al CMR să facă parte un reprezentat al Academiei de Știinţe Medicale, un reprezentant medic desemnat de către fiecare minister și instituţie centrală cu reţea sanitară proprie și un reprezentat, cu rang de cel puţin subsecretar de stat, al Ministerului Sănătăţii”.

Toţi aceștia, fără a mai fi votaţi de membrii Colegiului! Probabil că guvernanţii s-au gândit că, dacă restrângem drepturile unora dintre medicii înscriși în CMR, prin compensare, să dăm dreptul altora să voteze în Colegiu. Nu pot să nu amintesc aici că în urmă cu câţiva ani se dorea ca decanii sau rectorii facultăţilor/universităţilor medicale să fie admiși în Consiliile de conducere ale Colegiilor tot fără a mai candida și a fi votaţi la alegerile medicale.

Reexaminarea legii

Din păcate, la data de 2 mai 2022, actualul Parlament adopta Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2019, fără a înţelege disfuncţionalităţile acesteia. Ca urmare, CMR ia atitudine împotriva promulgării acestei legi și emite un comunicat de presă menţionând că „legea transmisă spre promulgare a fost adoptată cu încălcarea principiului independenţei unei entităţi juridice, care ar trebui să se bucure de autonomie în modul de organizare și funcţionare, iar prin modificările aduse componenţei Consiliului Naţional s-a creat inclusiv o imixtiune în modul de funcţionare a organizaţiei profesionale care reprezintă toţi medicii din România”.

În 6 mai 2022, președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, trimite din partea CMR o sesizare Administraţiei Prezidenţiale prin care solicită președintelui României să constate „că se impune retrimiterea [legii respective] în Parlament deoarece modificarea legislativă va duce la disfuncţionalităţi majore în activitatea Colegiului Medicilor din România și inegalităţi între membrii aceluiași corp profesional, fiind lipsită de claritate și previzibilitate”. Ca urmare a acestor demersuri, în data de 13 mai 2022,
Administraţia Prezidenţială formulează o „cerere de reexaminare asupra legii”, pe care o trimite la Senat pentru o nouă dezbatere.

La final, nu pot să nu-mi exprim nedumerirea și dezamăgirea de a constata că nici guvernanţii și nici parlamentarii nu înţeleg să respecte autonomia unei instituţii profesionale și că încearcă să intervină în funcţionarea ei, aducând prejudicii întregului corp medical din România. Dacă nici ei nu înţeleg cum funcţionează un stat democratic, atunci de la cine să mai ceri înţelegere?!

Citiți și: Marea păcăleală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe