Newsflash
Știri

Iaşi: Spitalul „Sf. Maria” caută un psihiatru pentru copiii cu autism

de L. Budin - apr. 2 2024
Iaşi: Spitalul „Sf. Maria” caută un psihiatru pentru copiii cu autism

Cu cât diagnosticul este pus la o vârstă mai fragedă, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari, consideră managerul unității medicale, Alina Belu.

Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, a anunţat că deşi unitatea medicală pe care o conduce este primul spital de pediatrie din ţară care are un compartiment special destinat copiilor cu autism, nu reuşeşte să găsească un psihiatru pentru aceştia.

Am făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea unui compartiment de psihiatrie pediatrică în care să fie diagnosticaţi copiii care au tulburări din spectrul autist. Demersul a fost aprobat, iar din luna noiembrie ar trebui să funcţioneze acest centru. Însă provocarea este să găsim un psihiatru pediatru care să îşi dorească să vină să lucreze la acest compartiment pentru a diagnostica aceşti copii. Consider că un prim pas în ceea ce priveşte copilul cu autism este diagnosticul. Cu cât diagnosticul este pus la o vârstă mai fragedă, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari”, a declarat pentru Agerpres Alina Belu.

Fiind vorba despre un spital de urgență, nu se pot face ședințe de recuperare a micilor pacienți. În cadrul Compartimentului de psihiatrie pediatrică ar trebui să lucreze un psihiatru, un logoped şi un psiholog pentru diagnosticare.

În prezent, pentru diagnosticare părinții se adresează unui medic pediatru, medic care trimite copilul spre diagnosticare la un medic psihiatru pediatru pentru a confirma sau nu prin diagnostic diferențiat. Este un prim pas de a recupera aceşti copii. De aceea este importantă funcţionarea unui astfel de centru în cadrul spitalului nostru”, a explicat Alina Belu. 

Noua structură a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, Compartimentul de psihiatrie pediatrică, are o capacitate de cinci paturi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe