Newsflash
OPINII

Hoţi de nota 10

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 9 2014
Hoţi de nota 10
Nu am stat niciodată să îmi număr toate notele sau calificativele luate de-a lungul vieţii. Unele se desprind – vezi nota 2 la economie, de care sunt foarte mândru. Am luat-o pentru indisciplină: profesoara ne spusese că suntem proşti făcuţi la beţie. Eu, gură spurcată şi-atunci, i-am răspuns că nu ştiu băiatul ei, dar eu pot spune cert că părinţii mei erau treji când m-au făcut. Alta e nota 4 la desen pentru că nu-mi ieşea natura moartă. Admit, vinovat, că m-am scos din bucluc cu o iconiţă de argint împinsă, subtil, doamnei profesoare care se întâmpla că avea o pasiune pentru Maica Domnului. Dar dincolo de aceste excepţii, în clasele V–VIII media mea anuală se învârtea pe la 9,96. O să râdeţi, dar e o povară. Eram foarte anxios, căci se găsea mereu câte un eşec să păteze perfecţiunea. Perfecţionismul hrănit tembel de un sistem de învăţământ care aprecia elitele „intelectuale“ doar dintr-un proletcultism pervers n-a făcut altceva decât să-mi sădească un chinuitor complex de inadecvare. După multă muncă şi ceva terapie am ajuns să mă împac cu ideea că nu pot să cânt, nu pot să fac integrale, nu pot să ţin minte minereurile din munţii Rodnei. Încă mă gândesc dacă pot vorbi germana, dar asta e altă poveste.
E evident că am apucături adictive faţă de subiect. Cu mintea mea de drogat al notei sper că e aidoma evident de ce, privind la recentul concurs de manager pentru spitalele capitalei, am rămas lovit să văd notele luate. 10, 10, 10, un 9,60-şi-ceva, un alt 9,70-şi-ceva şi, la mare distanţă, un 6 şi ceva şi un 5 şi ceva. Nu discut persoanele, nu caut un proces de lapidare. Dar ce stupefacţie să ai asemenea super-profesionişti. Asemenea eminenţe cenuşii ale gestionării sănătăţii. Mai mult, este înţelegerea mea din bârfoteca de breaslă că unii zecari ai meseriei au făcut 75 de grile complement multiplu în 30 de minute. Un mizilic! Ba, şi mai mult, după ce s-a terminat examenul, de la 1 până la 3 totul era completat şi pus pe website şi voilà. Ca într-o lume a prestidigitaţiei geniului s-au confirmat valorile şi valoarea.
Doar că nu erau toţi geniali. Doar că nu era o curbă a lui Gauss a performanţei. De la statistician la editorialist dependent de 10 ca subsemnatul, la săpător de parcuri în Grădina Botanică vor fi observat toţi această curioasă anomalie. Unde mai pui că aşii managementului pe hârtie au performanţe contrastante la cunoştinţele lor practice şi performanţa în teren. Să fie socoteala din târg alta decât cea de acasă? Unde mai pui că cel puţin doi „catindaţi“ la examen au probleme cu legea.
Doctoriţa Buliman voia să se ducă la Babeş, n-a mai apucat căci – aparent – a intimidat-o presa agresivă. Dna doctor Boer, făcută manager de zeul bordurilor în ultima lui zi de mandat interimar la Sănătate, stăpână peste spitalul Obregia unde kilul de borş costă 31 de lei şi sticla de Domestos sau ce-o fi 71 de lei, unde se cumpără marmeladă de 20 de mii de euro ş.a.m.d, a luat 10. E de bine, zic. Înseamnă că dna dr. Boer ştie ce face, examenul certifică abilităţile manageriale ale dânsei.
Stau liniştit, îmi iau pulsul propriei nevroze şi-mi spun că e mai bine aşa. Măcar ştim – fără legătură cu dna Boer şi compania olimpicilor – că ne fură nişte oameni deştepţi (în general, nu se aplică aici sper). Nu cred că aş fi putut dormi liniştit ştiind că ne fură nişte proşti (în general, nu se aplică aici sper). M-aş fi perpelit că eu, om care a terminat facultatea cu 9,51 la licenţă şi 10 la diplomă, să fiu furat din postura de contribuabil de nişte corijenţi. Aşa măcar e o compatibilitate între note. Cu diferenţa că testul nu era la morală sau cunoştinţe de medicină generală sau neurologie, mă gândesc. Testul era la gospodărit. Or, gospodăritul e ca în copilărie: una ţie, una mie, una lui Sfântul Ilie. Două ţie, una-două mie, două lui Sfântul Ilie. Şi tot aşa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe