Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ghid de comunicare pentru profesioniștii din Sănătate

de Cristina GHIOCA - iul. 21 2023
Ghid de comunicare pentru profesioniștii din Sănătate

La București a fost lansat volumul „Comunicare. Comunicare medicală”, realizat de un colectiv al UMFCD. Iniţiatorii săi speră ca în viitor acesta să poată fi distribuit profesioniștilor din spitale.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București a găzduit marţi, 18 iulie, lansarea ghidului „Comunicare. Comunicare medicală”. Coordonat de conf. dr. Ovidiu Popa-Velea, volumul își propune să-i ajute pe profesioniștii din Sănătate să comunice mai eficient cu pacienţii și aparţinătorii acestora, dar și cu colegii de breaslă. „Ne dorim ca această carte să fie baza unui curs [pentru studenţii la medicină din ţară]. (…) Voi propune Grupului G6, cât și Ministerului Sănătăţii să lărgim aria de implementare a acestui ghid în întregul sistem sanitar românesc”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD la lansarea cărţii.

Volumul este structurat în șase capitole, iar fiecare capitol se încheie cu un test de verificare a cunoștinţelor dobândite. „Formatul cărţii este puţin diferit de cel cu care studenţii noștri sunt obișnuiţi. În ea găsiţi atât noţiuni teoretice – lucruri care ţin de corpul de cunoaștere unanim acceptat în literatura de specialitate –, dar și sfaturi practice pe care le-am inserat sub forma unor viniete de tipul «10 sfaturi pentru a comunica cu pacientul anxios» ș.a.m.d.”, a explicat conf. dr. Ovidiu Popa-Velea. 

Un domeniu vast 

Necesitatea redactării unei asemenea lucrări a fost explicată de dr. Liliana Veronica Diaconescu, coautoare a cărţii, prin faptul că domeniul este unul foarte vast, greu de gestionat: „Vorbim (...), dar nu ne facem înţeleși, nu avem acea capacitate de ascultare activă. Cu alte cuvinte, nu comunicăm eficient. Un alt motiv pornește de la activitatea didactică pe care o desfășurăm de atâţia ani cu studenţii. (...) De fiecare dată vorbim despre comunicare, dar nu reușim să acoperim toate faţetele ei”.

În opinia sa, cartea se remarcă prin faptul că prezintă comunicarea într-un mod mult mai detaliat decât s-a făcut până acum, prin faptul că are inserate în fiecare capitol aspecte psihologice și psihosociale legate de comunicare și prin modalitatea în care informaţiile sunt sintetizate cu ajutorul vinietelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe