Newsflash
Internaționale

Formele long COVID, mai rare la persoanele vaccinate

de Dorina Novac - feb. 16 2022
Formele long COVID, mai rare la persoanele vaccinate

Formele COVID-19 de lungă durată afectează într-o măsură mai mică persoanele vaccinate în comparaţie cu cele nevaccinate.

Aceasta este concluzia unui raport dat publicităţii de agenţia britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA), care a făcut o metaanaliză pe 15 studii de specialitate, scrie Agerpres.

long COVID

UKHSA a precizat că persoanele cărora le-au fost administrate vaccinuri în două doze, precum Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna sau într-o singură doză, precum cel produs de  Johnson&Johnson, au prezentat un risc de circa 50% de a dezvolta simptomatologie „long COVID-19” în comparaţie cu persoanele nevaccinate.

„Aceste studii completează potenţialele beneficii al vaccinării complete împotriva COVID-19. (...) Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva simptomelor grave în eventualitatea unei infectări şi ar putea totodată contribui la reducerea impactului de termen mai lung”, a spus Mary Ramsay, directoarea departamentului de imunizare din cadrul UKHSA.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a ridicat restricţiile impuse împotriva COVID-19 în Anglia întrucât dozele booster şi severitatea mai mică a variantei Omicron au diminuat legătura dintre cazurile de infectare şi decese.

Citește și: Câți dintre pacienții care au trecut prin boală au simptome de long COVID

Marea Britanie raportează cu toate acestea circa 50.000 de cazuri zilnic, iar cazurile moderate de COVID-19 pot fi urmate de forme debilitante de long COVID-19 şi de simptome asociate precum oboseală, probleme de memorie şi stare de confuzie.

Potrivit UKHSA, un procent estimat de 2% din populaţia Marii Britanii a raportat simptome de COVID-19 cu evoluţie lungă, cele mai frecvente fiind oboseală, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare sau articulare.

Trei din patru studii care compară simptomele long COVID înainte şi după vaccinare sugerează că numărul celor care au raportat o ameliorare a simptomelor long COVID după vaccinare a fost mai mare decât al celor care au raportat o înrăutăţire.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe