Newsflash
Știri

Focșani: elevii unei şcoli sanitare îi asistă pe donatorii de sânge

de L. Budin - apr. 4 2022
Focșani: elevii unei şcoli sanitare îi asistă pe donatorii de sânge

Elevii Şcolii Postliceale Sanitare „Vasile Alecsandri” din Focşani s-au alăturat proiectului „Donează sânge, fii erou”, inițiat de studenţii medicinişti din România.

Elevii focșăneni vor fi prezenţi, zilnic, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, pentru a-i asista pe donatori, informează Agerpres

donare-sange1

„Donează sânge, fii erou” este un proiect al studenţilor medicinişti din România şi Republica Moldova, care are ca scop promovarea donării de sânge prin organizarea de campanii periodice în centrele de transfuzie sanguină.

Şcoala noastră s-a alăturat acestui proiect astfel că, în perioada 4 - 8 aprilie, 20 de elevi voluntari ai şcolii vor fi prezenţi la CTS Vrancea pentru a discuta cu donatorii şi pentru a-i ghida în Centrul de Transfuzie - şi îi vor asista pe parcursul procesului de donare. Cu acordul personalului centrului şi al donatorilor, elevii vor participa la realizarea diverselor manopere, precum măsurarea tensiunii, a nivelului de hemoglobină sau pansarea donatorilor. De asemenea, după donare, elevii vor oferi donatorilor suc, apă sau ciocolată”, a declarat Claudia Codrescu, profesor la Școala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focşani.

Campania este binevenită, fiindcă interesul pentru donarea de sânge a scăzut în ultimele zile, arată reprezentanții CTS Vrancea. 

Stocul de sânge este în continuare scăzut, iar la nivel naţional se donează foarte puţin, sub doi la sută din populaţia României, deşi nevoia de sânge este zilnică. De când a început campania de donare pentru Ucraina, au fost în medie câte 30 de donatori zilnic, cu vârfuri de 60 de donatori pe zi, dar la acest moment interesul pentru donare a început din nou să scadă. În ultima săptămână am avut o medie de zece donatori pe zi, ceea ce ne întristează foarte mult, pentru că nu putem face faţă nevoii de sânge din spitale”, a subliniat dr. Elena Dumitriu, şeful CTS Vrancea.

În total, 15 şcoli sanitare din ţară participă la campania inițiată de studenții mediciniști. 

Prelevare de organe la Spitalul Județean Buzău

Rafila: e nevoie de un plan de reconfigurare a sistemului de sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe