Newsflash
Cultură

File din istoria medicinei orădene și târgmureșene

de Prof. dr. Radu IFTIMOVICI - sept. 21 2018
File din istoria medicinei orădene  și târgmureșene
    Cartea De la examenul clinic obiectiv la telemedicină, scrisă de profesorul Petru Mihancea, de la Facultatea de medicină din Oradea, nu e, cum ar părea, o lucrare de istorie a unui itinerar științific al medicinei interne, de la procedeele de diagnostic mai simple către cele sofisticate din zilele noastre. Ea este mai degrabă un volum de amintiri în care, paralel cu drumul său în neurologie, sunt evocate evenimentele care au dus la înființarea și evoluția școlilor medicale din Târgu Mureș (unde profesorul Mihancea și-a făcut studiile) și Oradea, unde activitatea sa a adus o contribuție notabilă la câștigarea prestigiului de care această facultate se bucură în prezent.
Pentru istoria medicinei românești, cele 400 pagini ale lucrării apărute la Editura Universității din Oradea sunt izvor de informații noi. Regăsim în ele portretele unor dascăli și cercetători științifici de valoare, prea puțin cunoscuți sau chiar ignorați de „discursul oficial” medico-istoric, care, dintr-o suficiență pe care am semnalat-o de mai multe ori, se mulțumesc să repete meritele unor clasici, în dauna unor specialiști și cercetători de știință aflați în centre universitare sau clinici ctitorite mai târziu (Oradea, de pildă).
Aflăm de la profesorul Petru Mihancea date inedite despre dascălii săi târgmureșeni, precum anatomistul Tiberiu Maros, virusologul László János, neurologul Liviu Popoviciu, chirurgul cardiac Ioan Pop de Popa ș.a. Constatăm cu plăcere că, în vremea studenției sale, atmosfera în învățământul medical târgmureșean era una de deplină prietenie și stimă reciprocă între români și maghiari, atât între studenți, cât și în „Olimpul” didactic.
Asistăm în continuare la întemeierea și dezvoltarea medicinei orădene, operă la care profesorul Mihancea a contribuit esențial. A fost o acțiune dificilă de a transforma o rețea medicală județeană, de altfel meritorie, într-un centru de învățământ și cercetare ce a tins mereu (și în mare măsură a reușit) să egaleze o parte din performanțele cu care se mândresc facultățile cu vechime și prestigiu.
Așa cum se prezintă în prima parte, cu valențele sale medico-istorice, lucrarea profesorului Mihancea pare că rămâne o carte de informație iatroistorică, cu multiple aspecte inedite. În realitate, într-un fel, în a doua parte, autorul intră în domeniul meditației originale asupra destinului medicinei în general, încercând să răspundă la tulburătoarea întrebare Quo vadis medicina, aceste gânduri și sugestii justificând titlul „De la examenul clinic obiectiv la telemedicină”.
O lectură interesantă faptic și ideatic, paginile semnate de profesorul orădean merită pe deplin atenția confraților.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe