Newsflash
Cultură

Fascinanta călătorie în Cosmos

de Demostene ŞOFRON - mar. 5 2021
Fascinanta călătorie în Cosmos

Orașul Cluj-Napoca găzduiește până la 16 mai expoziţia NASA, Space in the City, o incursiune fascinantă în istoria Cosmosului.

s1Cetatea Clujului este gazda unei expoziţii din categoria must see – Space in the City, expoziţie NASA deschisă în Parcul Industrial Tetarom. Este o călătorie în timp și spaţiu. O incursiune fascinantă în istoria cunoașterii Cosmosului, a tentativelor de cucerire a acestuia, de aselenizare, de pregătire a viitoarelor zboruri cosmice.

Atenţia trebuie să se îndrepte spre fiecare exponat în parte, iar aplecarea asupra lor cere în primul rând răbdare. Cum răbdare cere și lecturarea fiecărui poster, prezentări pertinente și responsabile, amestec de oameni și evenimente pe care unii dintre noi le-am prins live.

Mă refer la zborul lui Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu și pe orbita Pământului (12 aprilie 1961), sau la misiunea Apollo 11, prima în care omul a pășit pe suprafaţa satelitului natural al Pământului, Luna, la 16 iulie 1969 (zboruri în cadrul Programului NASA).

Atracţii pentru toate vârstele

În cadrul expoziţiei pot fi văzute, între altele: Fereastra ISS (prezentată încă din anul construcţiei sale, 1998); „Jurnalul de copilărie al lui Wernher von Braun” – lider știinţific al Germaniei naziste, cel care a proiectat racheta V-2, dar și cel care, după război, a lucrat la programul militar american ICBM, apoi în cadrul NASA ca director al Centrului pentru zboruri spaţiale Marshall; costumul de astronaut BAKLAN pentru altitudini înalte; costumul de zbor al astronautului Alexei Leonov; Telescopul Newtonian; meniuri pentru misiunea spaţială italiană VOLARE din 2013; Astro Philatelia; simulator gravitaţional marţian; două rachete purtătoare.

Cei tentaţi pot încerca trainerul multiaxial MAT sau alte device-uri de profil, interesul fiind mare pentru absolut toate vârstele. Expoziţia este deschisă publicului în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 19:00, pe baza programărilor online.

SpaceCity5

„Space in the City” are și o componentă educativă, aceea de a apropia tinerii de fenomenul spaţial în sine, în ideea de a trimite un alt astronaut român în spaţiul cosmic (primul fiind Dumitru Prunariu, 14 mai, 1981, în cadrul misiunii Soiuz 40).

Carl Sagan ne atrage atenţia asupra unui lucru important: „În ultimele câteva milenii am făcut cele mai uimitoare și neașteptate descoperiri”. Nu ne rămâne decât să le așteptăm, cu același interes, pe următoarele.

Nu trebuie uitat faptul că cel mai bogat om al planetei, Elon Musk, și-a propus să fie primul locuitor al Cimitirului marţian. Trebuie avut în vedere și faptul că în trei-patru ani omul va păși din nou pe Lună, prin Programul Artemis al NASA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe