Air Company din Brooklyn a dezvoltat o metodă inedită de reciclare a dioxidului de carbon din aerul expirat de astronauţi pentru a obţine substanțe nutritive pe bază de drojdie.
Substanțele nutritive ar putea intra în compoziția shake-urilor proteice hrănitoare pentru echipajele aflate în misiuni de lungă durată.
O companie din New York care produce combustibil pentru avioane cu amprentă negativă de carbon doreşte să ducă meniul gastronomiei interplanetare într-o cu totul altă direcţie, informează Reuters și Agerpres.
Inovaţia acestei companii a plasat-o în finala unui concurs sponsorizat de NASA pentru a încuraja dezvoltarea unor tehnologii de generaţie viitoare pentru a acoperi nevoile alimentare ale astronauţilor.
Stafford Sheehan, cofondator şi director tehnic al companiei newyorkeze este deținător al unui doctorat în chimie fizică la Universitatea Yale, a dezvăluit că a dezvoltat iniţial o tehnoogie de conversie a carbonului ca o metodă de a produce alcool de puritate ridicată pe post de combustibil pentru avioane.
Concursul „Deep Space Food Challenge”, sponsorizat de NASA, l-a făcut pe Sheehan să îşi modifice invenţia pentru a produce proteine, carbohidraţi şi grăsimi comestibile folosind același sistem.
Sistemul dezvoltat funcţionează preluând dioxidul de carbon din aerul expirat de astronauţi şi combinându-l cu hidrogenul gazos extras din apă prin electroliză. Amestecul rezultat de alcool şi apă este introdus apoi într-o cantitate mică de drojdie, pentru ca aceasta să crească şi să devină o sursă regenerabilă de proteine unicelulare şi de alte nutrimente.
Băutura astfel rezultată, bazată pe o proteină unicelulară, are consistenţa unui shake proteic obţinut din zer. Sheehan a comparat aroma acestuia cu cea a produsului „seitan”, un preparat care se aseamănă cu tofu şi care este obţinut din gluten extras din grâu. Seitan a fost adoptat de vegetarieni ca substitut al cărnii.
Pe lângă băuturile proteice, tehnologia poate fi utilizat pentru a crea mai multe produse bogate în carbohidraţi.
AIRMADE, tehnologia patentată de compania newyorkeză, a fost unul dintre cei opt câştigători anunţaţi de NASA în această lună în cea de-a doua fază a concursului său dedicat alimentelor spaţiale. Runda finală a concursului va avea loc în perioada următoare.
Printre ceilalţi câştigători s-au aflat un sistem bioregenerativ creat de un laborator din Florida pentru a cultiva legume proaspete, ciuperci şi chiar larve de insecte care pot fi utilizate ca micronutrimente, un proces de fotosinteză artificială dezvoltat de o companie din California pentru a crea ingrediente alimentare pe bază de plante şi fungi şi o tehnologie de fermentare cu ajutorul gazelor, dezvoltată de o firmă din Finlanda, pentru a produce proteine unicelulare.
Un premiu de până la 1,5 milioane de dolari va fi împărţit între viitorii câştigători ai concursului.
Sursă foto: NASA/Unsplash
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe