Newsflash
OPINII

Fascinaţia pentru profesia de asistent medical, transpusă în artă

de Biroul de Presă ICN - iun. 26 2020
Fascinaţia pentru profesia de asistent medical, transpusă în artă

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali a reușit să obţină un interviu cu Carolyn Jones înainte de pandemie, ca parte a campaniei desfășurate cu ocazia Anului Asistentului Medical și al Moașei.

jakav_011
Foto: Jaka Vinsek

Fotoreporterul și regizorul de filme Carolyn Jones realizează pelicule despre asistenţi medicali de mai bine de un deceniu. Producătoarea din New York a descoperit cât de specială este profesia de asistent medical atunci când a fost diagnosticată cu cancer de sân, moment în care un asistent medical a ajutat-o să depășească una dintre cele mai insuportabile situaţii din viaţa sa. De atunci, a fost motivată să facă fotografii, să spună povești și să facă filme despre asistenţi medicali, despre care afirmă că au o dedicaţie neclintită pentru pacienţii lor și un nivel de inteligenţă morală care nu încetează să o uimească.

Fascinaţia ei pentru asistenţii medicali a început cu cartea The American Nurse, pe care a fost comisionată să o facă pentru a sărbători profesia de asistent medical: „La vremea aceea nu știam prea multe despre îngrijirile medicale, însă proiectul mi-a oferit șansa să aflu mai multe despre profesie. Și, de atunci, nu am reușit să mă opresc. Sunt constant fascinată de cine sunt asistenţii medicali, de motivaţia acestora, de rolurile pe care le joacă.”

Carolyn Jones afirmă că încrederea publicului în asistenţii medicali – ei sunt consideraţi în mod constant drept cea mai de încredere profesie – se bazează pe inteligenţa morală a profesioniștilor, pe care o demonstrează prin acţiunile lor în fiecare zi: „Inteligenţa morală favorizează încrederea, dar din păcate, în special în actualul climat politic, nu ne mai gândim la această trăsătură atât de importantă pentru societate. De multe ori mă regăsesc extrem de impresionată de inteligenţa emoţională și morală pe care asistenţii medicali o demonstrează în exercitarea profesiei. (...) Asistenţii medicali știu mai multe despre cine suntem și despre ce anume ne face să reacţionăm ca fiinţe umane, mai bine decât oricine altcineva.”

Toată munca pe care Carolyn Jones o depune are ca obiectiv celebrarea asistenţilor, considerând că societatea pierde prin faptul că nu le arată mai mult respect: „Cred că aceasta este cu adevărat misiunea mea: să îi determin pe oameni să înveţe să respecte acest grup extraordinar de indivizi care exercită această profesie, pentru că avem atât de multe de învăţat de la ei și, dacă i-am asculta, ne-ar putea ajuta să schimbăm societatea într-una mai bună.”

Traducere: Adriana Cârnu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe