Newsflash
Cultură

Fapte de viață adevărată

de Dr. Virgil RĂZEŞU - sept. 8 2017
Fapte de viață adevărată
     Cartea Secretele performanței medicale, recenta apariție editorială a doctoriței-scriitoare Dora Petrilă, nu este, în niciun caz, o surpriză. Ne oferă un mozaic de evenimente, ipostaze, fapte și trăiri de o diversitate particulară, tălmăcite de cele douăzeci și două de personaje principale ale cărții care, prin diversele conexiuni și arborizații ale relatărilor, amplifică aria cuprinderii la dimensiuni mult mai mari.
     În afara personajului central (autoarea însăși), specialist cu vastă experiență profesională și de viață (dar nu una obișnuită), aflată la acea graniță subtilă și firavă dintre a fi și a nu fi, personajele invitate la dialog sunt în mare parte medici de diverse spe­cialități și grade și uneori persoane în tangență cu medicina (cine rămâne departe?). Toate au, ca numitor comun bine pus în valoare de autoare, un fapt medical petrecut, în a cărui întâmplare cei în cauză au avut ceva de spus, i-au fost promotori, i-au trasat coordonatele definitorii, i-au deschis drumul spre progres.
     Discursul alert, limbajul nesofisticat, dialogul ieșit din tiparele monotone ale interviurilor și adus la forma simplă a destăinuirilor sau de taifas, toate acestea prilejuiesc acea privire îndărăt care scoate în relief evoluția propriului domeniu de activitate și, neapărat, contribuția proprie, oricât de neînsemnată ar fi, la acesta. Fiecare specialist ajunge cândva la acel moment al evaluării activității căreia i s-a dedicat, pentru care a acționat. Fie că este vorba de anestezie și terapie intensivă, de chirurgia cardiacă sau neurochirurgie, nimic nu s-a făcut de la sine, fără efort, cheltuială de inteligență și energie și nu mai puține sacrificii.
     Cartea Dorei Petrilă nu este una de medicină, ci de interes mai mult decât general. Așa-zisele „secrete” ale performanței medicale sunt valabile pentru toate celelalte activități omenești și sunt lesne de descifrat prin cele două trăsături capitale: profesionalism și conștiință. Nu este o noutate, medicina noastră a fost – din păcate, încă este – ținta unor atacuri concertate, meschine și nu mai puțin doldora de înconștiență. Medicina a fost pusă la zid de puzderia de neaveniți cu drept la cuvânt, lătrători care n-au produs nimic în viața, dar care au găsit barierele potrivite pentru a le bloca unora pentru vecie dreptul la sănătate și la viață. Nimeni nu va putea șterge de pe conștiința lor, a adevăraților vinovați, copiii morți de pojar, boală de care nu s-a mai murit în ultimii 60–70 de ani.
    Dialogurile, mărturisirile și mărturiile unor adevărați promotori sau pionieri ai medicinei noastre, relatările despre succese și, mai ales, despre dificultățile și eșecurile nu de puține ori izvorâte din conservatorism sau orgolii mărunte (lăsăm prostia la o parte), fac din cartea Dorei Petrilă un document de cea mai mare valoare cognitivă, un omagiu adus celor implicați și întregii medicine românești.
     Prin forța împrejurărilor, mulți dintre practicanții de înaltă performanță ai medicinei noastre rămân într-un anonimat (condamnabil), căzuți în uitare, fără ca societatea să-i așeze acolo unde le este locul meritat, fie că au fost eroi în adevăratul sens al cuvântului sau modești slujitori ai celei mai umane profesii.
     Impresia majoră care se degajă din tot caleidoscopul pe care Dora Petrilă ni-l oferă cu deosebită măiestrie este dorința de a-și exprima apartenența la un corp de elită care și-a făcut și își face datoria, cu greutăți și șicane de tot felul – contribuție valoroasă, fin dozată și exprimată, la istoria cea mare și cuprinzătoare. Nu mă îndoiesc de reușita demersului autoarei și sunt convins de satisfacția cititorului și a marelui public în urma lecturării acestui ultim volum al unui medic aplecat asupra împărtășirii faptelor de viață adevărată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe