Newsflash
Cultură

Eternul mister

de Dr. Raluca BULEA - sept. 27 2013
Eternul mister
Suntem în plină influenţă a magiei şi fascinaţiei pe care Festivalul Enescu le exercită, şi pe bună dreptate, asupra noastră. Însă bucuria evenimentelor de răsunet, consacrate, nu trebuie să ne-o răpească pe aceea de a descoperi şi noutăţile în peisaj, în materie de cultură. Aceasta este situaţia cu Festivalul Internaţional de Arte Noi „Inner Sound“, apărut în urmă cu un an, şi care la cea de-a doua ediţie ne-a oferit timp de o săptămână, la sfârşitul fierbinte de august, provocări dintre cele mai diferite.
Un grup de tineri entuziaşti, reuniţi în Asociaţia OPUS, având printre parteneri Forumul Cultural Austriac şi Institutul Polonez, doresc să creeze la rândul lor tradiţie şi să ofere o nouă perspectivă de împletire a genurilor artistice, muzică, arte vizuale, film, dând astfel ocazia unor tineri compozitori, muzicieni, regizori, fotografi, să apară în faţa publicului şi să se exprime aşa cum ştiu ei mai bine. Tema festivalului de anul acesta a fost Misterul, inspirată de tradiţia europeană medievală, creând oportunităţi de reinterpretare şi punere în valoare pentru toţi cei invitaţi să participe la eveniment, protagonişti şi public deopotrivă.
Programul a inclus spectacole multimedia şi de pantomimă, ateliere şi concerte de muzică experimentală, dar şi concerte camerale reunite sub genericul „Întâlniri în spaţiu şi timp“, majoritatea fiind găzduite în spaţiile puse la dispoziţie de Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Însă debutul manifestării a avut loc la sediul Fundaţiei Löwendal, cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Mistere contemporane“, care a rămas deschisă pentru public şi în prima săptămână din septembrie. Astfel, în decorul privilegiat oferit de Casa Löwendal, vechiul şi noul s-au împletit într-o fericită îngemănare. Printre mobilele, lambriurile şi oglinzile vechi au poposit, vreme de două săptămâni, imagini ce reprezintă cea mai fidelă reflectare a vieţii noastre prezente. Atât subiectele alese, cât şi tehnicile folosite, şi mesajele transmise de acestea, nu ne lasă putinţa unei evadări din contemporaneitate. Ne oferă însă altceva: posibilitatea de a ne pune imaginaţia şi creativitatea la treabă, în încercarea de a călători cu fiecare imagine, de a-i descoperi sau a-i atribui sensuri, tălmăciri, emoţii pe care fiecare autor le-a căutat, le-a gândit... sau poate nu. Ne străduim în felul acesta să pătrundem misterul care i-a adus laolaltă pe câţiva artişti consacraţi (invitat special, fotografa Johanna Si din Austria, alături de conaţionalii noştri Şerban Mestecăneanu, Cornel Brad, Cristina Irian, Mihai Cucu, Sabina Ulubeanu, Lucian Muntean) şi pe cei care au câştigat concursul de fotografie organizat special cu această ocazie.
Uneltele favorite ale creatorilor de mistere au fost, dintotdeauna, jocul de lumini şi umbre, întunecimea, izolarea, ambiguitatea, neclaritatea contururilor, posibilitatea de interpretare multivalentă a formelor. Toate acestea s-au regăsit în expoziţie, atât în imaginile în alb şi negru, cât şi în cele color. De la exploziile de culoare la jocul întortocheat al razelor timide de lumină şi al umbrelor lăsate de acestea, totul este menit să ne stimuleze, să ne impresioneze, orice doar să nu care cumva să rămânem indiferenţi. Le putem transmite fără ezitare organizatorilor şi autorilor aflaţi pe simeze că nu este niciun pericol să se întâmple aşa ceva. Cu siguranţă, fiecare vizitator a părăsit expoziţia cu gândul la una sau la mai multe fotografii, imaginând sau rememorând o poveste, încercând o emoţie nouă sau regăsind altele din trecut. Dovada clară că şi-au îndeplinit misiunea cu care au pornit la drum, aceea de a satisface nevoia de mister şi de a dezvălui, astăzi, latura ascunsă şi subtilă a fenomenelor şi sentimentelor, surprinzând digital sau pe film fotografic trăiri intime provocate de fapte de viaţă, banale sau impresionante. Şi că pot continua în acelaşi mod.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe