În preajma Zilei Internaţionale a Femeii, avem ocazia să facem o incursiune în arta românească pentru câteva momente de evadare de la teribilele realităţi care ne înconjoară și pentru a vedea femeia atât ca obiect al contemplaţiei artistice, dar și din postura de creator de frumos.
Muzeul Naţional Cotroceni ne așteaptă până la 3 aprilie a.c. să parcurgem un interesant traseu vizual printre „Reprezentări feminine în arta românească”, așa cum l-a imaginat și l-a organizat Cosmin Năsui, curatorul expoziţiei. Expoziţia reunește peste 120 de lucrări realizate de 98 de artiști, care provin din 29 de colecţii private, precum și din patrimoniul muzeului gazdă. Pătrundem întâi în galeria de portrete, care poartă semnătura unor maeștri naţionali, precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Nicolae Vermont, Mișu Popp, Camil Ressu, dar și al unor femei-artist: Rodica Anca Marinescu, Maria Ciurdea Steurer, Rodica Maniu etc.
Ajunși în fosta cuhnie a vechii mănăstiri, descoperim spaţiul dedicat nudului feminin, redat în pictură, sculptură și grafică. Apoi ne continuăm parcursul prin lumea satului și prin universul citadin, acolo unde artiștii au știut să surprindă femeia în spaţiul său firesc, implicată în diferitele activităţi ale vieţii cotidiene, care în acest mod s-au desprins de banalitate pentru a ne dezvălui ceea ce este sensibil și frumos. Într-un fel de oglindire a începutului, expoziţia se încheie cu o altă sală a portretelor, în care regăsim atât chipuri de regine și doamne ale ţării, cât și soţii de artiști ori expresive doamne anonime.
Între artistele pentru care redarea în linii și culori a chipului feminin a făcut parte dintre temele favorite se numără și Ligia Macovei (1916-1998). Echipa Muzeului Municipiului București a organizat, la început de primăvară, expoziţia „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”, ce va putea fi vizitată până la 22 mai a.c. Aceasta are loc chiar în casa din Strada 11 iunie, în care pictoriţa și graficiana a trăit și a creat Colecţia de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”.
Strecurate cu naturaleţe printre obiectele ce alcătuiesc colecţia permanentă a casei memoriale, lucrările alese de curatoarea Cristina Ioniţă ne atrag atenţia prin gama cromatică plină de vigoare, dar și prin titlurile lor care cel mai adesea se opresc asupra unui detaliu care, la o primă privire, ar fi putut trece neobservat.
Acoperind patru decenii de creaţie, expoziţia ne oferă și posibilitatea de a explora evoluţia în timp a opţiunilor plastice ale Ligiei Macovei, care a fost influenţată în tinereţe de arta avangardei, pentru ca mai apoi să revină la maniera mai clasică de reprezentare a corpului uman, nuanţând emoţiile prin cadru și culoare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe