Newsflash
Apariții editoriale

Esențial în tratamentul bolilor infecțioase

de Prof. dr. Sorin RUGINĂ - aug. 23 2024
Esențial în tratamentul bolilor infecțioase

Recent, a apărut cel de-al treilea volum al Tratatului de boli infecţioase, coordonat de prof. dr. Emanoil Ceaușu.

Publicat în luna aprilie de Editura Medicală, volumul abordează exclusiv tratamentul bolilor infecţioase. Abordarea este una exhaustivă a tratamentului specific antiinfecţios (antibacterian, antiviral, antifungic, antiparazitar), precum și a tratamentelor asociate (simptomatic, patogenic, tratamentul de susţinere a funcţiilor vitale la pacientul asistat cu infecţii severe în secţiile de terapie intensivă, terapiile imune, adjuvante și alternative, soluţii substitutive ale antibioticelor). 

După o trecere în revistă a principalelor repere istorice, care au revoluţionat evoluţia tratamentelor antimicrobiene, urmează cel mai amplu și mai important capitol al volumului, care este dedicat tratamentului etiologic în bolile infecţioase. Ne sunt furnizate, astfel, cele mai recente informaţii despre: importanţa antibioticelor, elemente clinice de farmacocinetică și farmacodinamie, principiile de utilizare terapeutică și profilactică, indicaţiile terapeutice, iniţierea, stabilirea parametrilor și monitorizarea acestora. O abordare necesară este cea a efectelor nedorite ale antibioticelor. Alergia la antibiotice și diareea asociată administrării acestora sunt, de asemenea, teme de mare interes practic. Descrierea principalelor clase de antibiotice utilizate în practica medicinei umane, dar și particularităţile administrării la copil reprezintă alte teme de interes general. 

Tratamente antivirale și antimicrobiene

Capitolul următor este dedicat medicamentelor antivirale, domeniu aflat într-o dezvoltare impresionantă. În extensie îngrijorătoare, infecţiile fungice au determinat dezvoltarea susţinută a arsenalului antifungic, descris în subcapitole structurate în funcţie de mecanismul specific de acţiune. Descrierea medicaţiei antiparazitare utilizate în tratarea bolilor întâlnite în arealul nostru geografic, și nu numai, încheie partea de volum destinată tratamentelor antimicrobiene.

Paginile dedicate tratamentului igieno-dietetic reprezintă o actualizare a conceptului clasic al „micilor îngrijiri”, fundamentale în asistenţa pacienţilor. Acesta implică utilizarea anumitor regimuri alimentare pentru situaţii speciale (febră, deshidratare, hepatite acute etc.). 

O importanţă aparte o are și capitolul dedicat susţinerii funcţiilor vitale, care cuprinde terapia intensivă în infecţiile severe. Aceasta constituie fundamentul intervenţiei în cazurile de detresă respiratorie acută, de insuficienţe de organ (cardiacă, renală, hepatică etc.), de dezechilibre hidroelectrolitice și acido-bazice, de sepsis și, mai ales, de insuficienţe multiple de organ. Lucrarea se încheie cu prezentarea terapiilor novatoare cu bacteriocine, a medicamentelor nonantibiotice cu efect antibacterian.

În concluzie, acest al treilea volum le completează firesc pe primele două, îmbogăţind astfel literatura medicală autohtonă. El poate fi considerat o apariţie de referinţă pentru toţi medicii care își asumă diagnosticul și iniţierea tratamentului unei infecţii. Recomandăm lecturarea sa de către toţi medicii interesaţi și, mai ales, utilizarea lui ori de câte ori este nevoie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe